Meny

Trump beroliger – arbeidet går etter planen

Påtroppende president Donald Trump har i nesten en hel uke sittet i tårnet sitt i New York og lagt planer. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymringer og tvil har reist seg etter meldinger om at medarbeidere har fått sparken, at det er internt kaos og utenlandske ledere som ikke når fram til Donald Trump på telefon. Trump selv beroliger og sier arbeidet går etter planen.

To rådgivere har allerede fått sparken, få dager etter at Trump vant presidentvalget. Det skal ifølge New York Times være Trumps svigersønn Jared Kushner som har stått bak.

Avisen viser videre til at utenlandske ledere ringer nærmest i blinde i håp om å komme i kontakt med Trump.

– Prosessen forløper helt normalt. Det var slik under Ronald Reagans overgangsperiode. Bill Clinton hadde også forsinkelser i arbeidet med å ansette folk, sier New Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliani, som nevnes som aktuell kandidat til vervet som utenriksminister.

Les også:  Clinton fikk over 1 million flere stemmer enn Trump

Beroliger

Trump har siden valgseieren sittet i Trump Tower og laget planer. Tirsdag kveld dukket han overraskende opp på restauranten 21 Club på Manhattan i New York med familien sin. De ble møtt med applaus.

Etter middagen tvitret Trump at folk ikke trenger bekymre seg.

– En svært organisert prosess er underveis. Jeg holder på med å velge ut folk til administrasjonen og til andre posisjoner. Jeg er den eneste som vet hvem finalistene blir, skrev han.

Les mer: Ny Twitter-storm fra kommende president Trump

Rådgivere

De to som har fått sparken er rådgiverne Mike Rogers og Matthew Freedman.

Rogers er en høyt respektert og erfaren republikaner som tirsdag uttalte at han selv trakk seg som rådgiver fra Trumps overgangsteam. Det ble sagt at avgangen kunne skape bekymring blant republikanere som er skeptisk til Trumps manglende utenrikspolitiske erfaring.

Freedman ble i sommer hyret av Trump som valgkampleder. Freedman er en lobbyist som tidligere har hatt oppdrag for både næringsliv og utenlandske myndigheter.

Les også: Høyrevridd nettsted snuser på Europa etter Trump-seier

Svigersønn

Rogers' og Freedmans avgang skal ha vært iscenesatt av Trumps nære rådgiver og svigersønn Jared Kushner, ifølge New York Times.

Fredag ble New Jersey-guvernør Chris Christie nedgradert fra å lede Trumps overgangsteam, til å bli nestleder for teamet. Påtroppende visepresident Mike Pence har nå overtatt ledervervet for overgangsteamet.

Ifølge en tjenestemann i Trumps overgangsteam hadde Kushner gitt Rogers sparken. Rogers hadde forbindelser til Christie. Christie, som har vært statsadvokat, sendte i sin tid Kushners far i fengsel.

Les også: Clinton fikk over 1 million flere stemmer enn Trump

Kontaktsøkende

Fremstående allierte av USA har disse dagene forsøkt å finne ut hvordan og når de kan kontakte Trump. Ved flere anledninger har utenlandske ledere blitt sendt inn til Trumps kontor uten særlig varsel på forhånd, ifølge en vestlig diplomat.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi var den første som ringte til Trump forrige onsdag, etter at valgseieren var klar. Deretter ringte Israels statsminister Benjamin Netanyahu kort tid etterpå. Først ett døgn senere kom britenes statsminister Theresa May gjennom på telefon til Trump, noe som anses som et brudd med den diplomatiske praksisen som de to nære allierte landene har hatt.

Eliot A. Cohen, en konservativ republikaner og tidligere tjenestemann i utenriksdepartementet, var åpen for å gi Trump råd. Han skrev på Twitter etter å ha møtt Trumps overgangsteam:

– Jeg har endret anbefalingen min. Hold dere unna. De er sinte, arrogante, de roper «dere TAPTE!». Dette vil bli stygt, skrev Cohen.

Les også:

Trump-skilt fjernes fra bygninger i New York

Assad ser på Trump som en naturlig alliert

Amerikanske klimaforhandlere usikre på hva Trump vil gjøre

Populært