Uro på Stortinget for soldatene Norge trener mot IS

Opptak av spørretimen. Erna Solbergs svar finner du fra rundt seks minutter inn i sendingen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De irakiske og syriske soldatene Norge trener opp til kampen mot IS, bekymrer Stortinget. Vi vet for lite om hvem de er, mener flere partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to årene har norske militære trent peshmerga-styrker i de kurdiske områdene i Irak, og fra mai i år har rundt 60 norske soldater trent syriske opprørsgrupper i grenseområdet mellom Jordan, Irak og Syria, som en del av operasjonen Inherent Resolve.

Det fortalte statsminister Erna Solberg (H) da hun tirsdag redegjorde i Stortinget for Norges militære innsats mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Hvem er de?

Opptreningen bekymrer flere partier på Stortinget.

– Ap gir sin støtte til at Norge bidrar militært og politisk for å få slutt på IS' terrorvelde i Syria, men vi trener og støtter styrker som vi ikke fullt ut kjenner rollen til i et fremtidig Midtøsten. Det pålegger regjeringen særlig aktsomhet, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi vet ikke hvem vi trener opp, hva slags bakgrunn og motivasjon de har, og hvem de sympatiserer med, uttalte Sps Liv Signe Navarsete. Sp har vært imot norsk deltakelse både i Irak og Jordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Bård Vegar Solhjell minnet om hvordan USAs opptrening av Mujahedin-krigere i Afghanistan på 1980-tallet beredte grunnen for Taliban, og at amerikanske forsøk på å trene moderate opprørere i Syria tidligere, har vært mislykket.

– Det er vanskelig å se hvordan en lignende strategi skal føre til fred nå, uttalte Solhjell.

– Vi vet lite om i hvilken grad vi risikerer å møte de styrkene vi trener opp på motsatt side av slagmarken senere, sa Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk ekspert: – IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall

– Ikke betrygget

Solberg medga at Norge ikke har noen absolutt garanti for hvor lojaliteten til soldatene de trener opp, vil ligge i fremtiden, men sa at gruppene gjennomgår omfattende klareringsprosesser.

– Dette er et krevende arbeid som må ivaretas kontinuerlig, sier hun.

Hun understreket at det ikke er militsgrupper Norge trener i Irak, men kurdiske peshmerga som opererer som en del av irakiske sikkerhetsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke betrygget over de svarene jeg har fått verken her i dag eller tidligere, uttalte Liv Signe Navarsete.

Kan krige i Syria

SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG) er særlig skeptisk til opptreningen av syriske styrker fra basen i Jordan, som begge partiene mener har en for svak folkerettslig forankring.

De mener det er problematisk at de norske soldatene har mandat til å gi operativ støtte på syrisk territorium.

Solberg uttalte at operasjoner på syrisk territorium har sitt folkerettslige grunnlag i kollektivt selvforsvar av Irak, i samsvar med FN-paktens artikkel 51 og FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2249.

Les også: Økt norsk støtte til syriske kvinner og barn

Venter mer terror

I sin redegjørelse slo Solberg fast at IS i dag er betydelig svekket, både militært, finansielt og territorielt på grunn av innsatsen til den internasjonale koalisjonen som Norge er en del av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg understreket samtidig at prisen det internasjonale samfunnet trolig må betale for fremgangen, er et økende antall terrorangrep i tiden fremover.

– Vi har allerede sett at IS kompenserer for tap av landområder i Irak med flere terroranslag, advarte hun.

– Det kan komme flere terrorangrep, men det er også kanskje de siste krampetrekningene, utdypet Solberg overfor NTB etter redegjørelsen.

Les også:

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS

Ubaydullah Hussain: – Jeg har støttet IS på generelt grunnlag