Nytt register skal avsløre useriøse håndverkere

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil opprette et nytt register for seriøse håndverkere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil opprette et nytt register for seriøse håndverkere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal det bli lettere å styre unna useriøse håndverkere. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) oppretter et nytt seriøsitetsregister for malere, elektrikere, murere og tømrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Registeret er en oppfølging av den frivillige sentrale godkjenningsordningen for rundt 15.000 større foretak som Sanner tidligere har innført, og som fikk kritikk fra bryggebransjen fordi de mente han ikke gikk langt nok.

– Seriøsitetsregisteret er et politisk kinderegg og et godt verktøy mot svart arbeid, sier Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han legger til at det har vært vanskelig å kontrollere om en bedrift har papirene i orden.

– Det blir enklere å velge bort juks blant aktørene, og det er bra for den seriøse delen av bransjen så vel som for arbeidstakere og innbyggere, mener statsråden.

Registeret er nok et tiltak i kampen mot kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen.

– Vi starter med de digitale opplysningene. Registeret skal i første omgang ta inn opplysninger fra skatteetaten og Brønnøysundregistrene. Da får du vite hvem som betaler skatt og er registrert, sier Sanner til ANB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen er byggebransjen fornøyd med tiltaket.

– Nå føler vi at helheten begynner å falle på plass. Seriøsitetsregisteret har ett bærende prinsipp: Å tilkjennegi hvem du er og hva du holder på med. Dette er en viktig milepæl, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening.

Les også:

Mange mangler HMS-kort i byggebransjen

Forskere tror byggebransjen ba folk sykmelde seg