Hagen tror Frp kan få ny konkurrent

Carl I Hagen mener at Frp har blitt for tamme, og at partiet kan få en konkurrent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Carl I Hagen mener at Frp har blitt for tamme, og at partiet kan få en konkurrent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Carl I. Hagen mener Frp er blitt for tamme. Nå varsler den tidligere Frp-formannen at det kan komme et nytt opprørsparti i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er åpenbart marked for et nytt parti. Fremskrittspartiet blir nå av mange sett på som et etablert parti, som er en del av makten, som sitter i regjering. De ser ikke på Frp som løsningen og det er absolutt et marked der som gjør at det kan komme et opprørsparti i Norge, sier den tidligere Frp-lederen i et intervju med VG mandag.

I et intervju med ABC Nyheter lørdag uttalte Hagen at han mener partiet har mistet «litt av sitt gamle jeg».

– Regjeringstiden har kostet

– Selvsagt er våre røtter hvor vi gjør opprør mot staten og makteliten svekket, det var derfor Høyre tok oss med i regjering istedenfor en ren høyreregjering. Det var den beste måten å ta knekken på oss, eller i hvert fall svekke oss, sa Hagen til ABC Nyheter.

Til VG sier Hagen mandag at han mener mange nordmenn i dag er misfornøyde, for eksempel i klimapolitikken og regjeringens innvandringspolitikk, og at den blåblå regjeringen undervurderer strømningene i det norske folk.

Les også: – Tybring-Gjedde i møte om nytt parti

Ifølge Hagen tør ikke Frp lenger være i front i flere av de spørsmålene som tidligere var partiets fanesaker.

Til ABC Nyheter sa Hagen lørdag at Venstre og KrF har altfor mye makt gjennom samarbeidsavtalen og råder Frp til å gi samarbeidspartiene lite i budsjettforhandlingene.

– Hvis det ikke blir en forhandlingsløsning vi er fornøyd med sett med Fremskrittspartiet øyne, så bør regjeringen legge ned sin egen innstilling hvor de tar med gode punkter fra alle og bruker et par milliarder ekstra finansiert med oljepenger. Videre bør regjeringen stille kabinettspørsmål, så får de andre partiene eventuelt felle regjeringen .

Les saken: – Regjeringstiden har svekket det opprørske i Fremskrittspartiet

– Ikke et protestparti

Til VG sier Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, at Frp er et parti med helhetlig politikk innen alle områder, og at partiet ikke er et protestparti.

Nesvik er ikke bekymret for at det skal dukke opp en stor konkurrent til høyre for partiet.

– Det dukker stadig opp nye lister og nye partier. Det er en del av den demokratiske prosessen. Frp fronter de sakene som vi vil og skal, og det ivaretar vi, sier Nesvik til VG.

Til Dagsavisen i 2012 uttalte Siv Jensen at Frp ikke har mistet partisjelen på veien fra protestparti til et profesjonalisert parti på jakt etter regjeringsmakt.

– Vi ble til som et protestparti, som først og fremst tok mål av seg om å bli en vaktbikkje. 40 år har gått, og vi har etter hvert ganske mange års erfaring med å ta ansvar. Store deler av folkevalgtkorpset sitter med ansvar, de styrer kommunene og har inngått kompromisser, sier Frp-lederen og legger til at «dette snakker vi mye om».

Nytt parti?

Tidligere i november kom nyheten om at organisasjonsutvalget i Fremskrittspartiet har opprettet sak etter at Christian Tybring-Gjedde var til stede på et hemmelig møte der formålet var å planlegge et nytt, innvandringskritisk parti.

Partiet har fått navnet Alliansen. Stortingspolitikeren og hans kone har forklart at de forlot møtet da diskusjonen om et nytt parti dukket opp.

Det var Finansavisen som først omtalte møtet som fant sted på Gimle terrasse i Oslo 24. august.

Les også: Frp undersøker Tybring-Gjeddes deltakelse på omstridt møte

Personvernpolicy