Meny

Dodon erklærer seier i Moldova

Igor Dodon møtte pressen i Chisinau etter å ha avlagt sin stemme søndag. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den prorussiske kandidaten Igor Dodon har erklært seier i presidentvalget i Moldova. Han vant med solid margin, viser resultatene når nesten alle stemmene er talt.

Moldovas andre runde i valget på ny president var i stor grad et valg mellom øst og vest, mellom Russland og EU. Og velgerne valte øst framfor vest. Sosialistpartiets leder Igor Dodon hadde en oppslutning på cirka 54 prosent da over 98 prosent av stemmene var talt opp. Den proeuropeiske rivalen Maia Sandu fikk rundt 46 prosent.

– Alle forstår at jeg har vunnet, sier Dodon like etter midnatt. Han maner til ro og sier han vil være en president for alle i Moldova.

– Vi trenger ikke destabilisering, vi trenger ikke konfrontasjon, som enkelte prøver å få i stand, sier han.

Les også:  Moldova er en hårsbredd fra å vippe over til Putin

Det var på forhånd ventet at Dodon ville vinne det første direkte presidentvalget på 20 år. Han fikk nesten halvparten av stemmene i første valgomgang, men altså ikke nok til å unngå en ny runde.

Dagens regjering i Moldova har uttalte ambisjoner om å bli med i EU. Men det lille landet som ligger kilt mellom Romania og Ukraina, har slitt med å finne en kurs som balanserer mulig EU-medlemskap mot lojalitet til Moskva.

Økonomien har blitt hardt rammet etter at 8 milliarder kroner – omtrent en åttedel av landets brutto nasjonalprodukt – forsvant fra bankene i en korrupsjonsskandale i fjor.

Les også:

Moldova kan falle i hendene på Putin

Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

Justisministeren mener befolkningen i Moldova er medskyldig i korrupsjon

Moldovas visestatsminister: – Det er nå eller aldri

Populært