Meny

Utenlandske nordsjødykkere saksøker Norge

Advokat Per Danielsen representerer de utenlandske dykkerne i søksmålet mot den norske stat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To utenlandske dykkere saksøker den norske staten for diskriminering. De er ikke omfattet av erstatningsordningen for nordsjødykkerne.

Mens de norske dykkerne etter hvert har fått kompensasjon for skader, er utlendinger som dykket på norsk sokkel ikke omfattet av erstatningsordningen. Den stiller nemlig medlemskap i den norske folketrygden som krav.

– Under vann er det ingen som spør hva slags pass du har. Det handlet bare om å gjøre jobben så raskt som mulig, sier britiske James Baker. Sammen med irske Patrick Stevens står han bak søksmålet mot Norge.

Les også:   13 sekunder med sin far

– Jeg deltok og ble skadd i et prøvedykk til 450 meter i Bergen, sier Stevens. Han forteller at dykket var en del av veien fram til godkjenning av Troll-utbyggingen, et felt som fortsatt er i drift.

Dykkerne representeres av advokat Per Danielsen. Han sier i en pressemelding at saken blir en prøvestein for de mange utenlandske dykkerne som jobbet i norske farvann.

– Jeg er glad disse to dykkerne har mot til å ta denne saken til domstolen, sier Rolf Guttorm Engebretsen, som har vært sentral i Nordsjødykkeralliansen og som kjempet i en årrekke for å få kompensasjon fra staten.

Les også: Ikke fornøyd med Forsvarets honnør etter nazi-legens tester

I fjor sommer sa daværende likestillingsombud Sunniva Ørstavik til Dagsavisen at hun mente det var diskriminerende at utenlandske dykkere ikke får kompensasjon fra staten. (©NTB)

Populært