Julian Assange avhøres i London

Julian Assange på en balkong utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. I mer enn fire år har Assange oppholdt seg her i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige og i neste omgang til USA.
Julian Assange på en balkong utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. I mer enn fire år har Assange oppholdt seg her i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige og i neste omgang til USA. Foto: å© Peter Nicholls / Reuters / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag vil svensk påtalemyndighet være til stede når WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange avhøres i Ecuadors ambassade om de påståtte seksuelle overgrepene mot to svenske kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mer enn fire år har Assange oppholdt seg i ambassaden i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige og i neste omgang til USA.

Siden 2010 har Assange vært etterlyst og siktet av svensk politi. I kjølvannet av et besøk i Stockholm ble 45-åringen anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og voldtekt mot én av dem.

Julian Assange har avvist alle anklager og sier han frykter utlevering og spionanklager fra amerikanske myndigheter etter de omfattende WikiLeaks-lekkasjene.

Les også: Ecuador har kuttet Assanges nettforbindelse

Det er ecuadoriansk påtalemyndighet som skal gjennomføre avhøret som skal baseres på en liste spørsmål fra svensk politi. De vil være til stede og har varslet at de ønsker en frivillig DNA-prøve fra Assange.

Tidligere statsadvokat og rettsekspert Sven-Erik Alheim, sier til Aftonbladet at det er for tidlig å si om dette første formelle avhøret av Assange vil være et gjennombrudd i etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Assange talte fra ambassadebalkong

Alheim karakteriserer den seks år lange etterforskningen som «en suppe».

– Resultatet av avhøret er det mest interessante. Det er utrolig mye som har gått galt i denne etterforskningen, og nå må vi se om det resulterer i tiltale eller ikke, og hva som skjer med Assange, sier Alheim. (©NTB)