Carl I. Hagen: – Regjeringstiden har svekket det opprørske i Fremskrittspartiet

Frp-nestor Carl. I Hagen
Frp-nestor Carl. I Hagen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-nestor Carl I. Hagen mener Frp har mistet litt av sitt gamle jeg i regjering, og ber regjeringen stille hardt mot hardt i budsjettforhandlingene: – Heller kabinettspørsmål og regjeringsskifte enn å gi Venstre og Krf for mye makt, råder Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjettforhandlerne møttes fredag i statsrådssalen på Stortinget for å diskutere innspill fra arbeidsgruppen for det grønne skiftet.

Tiltak som skal bidra til reduserte CO2-utslipp, lå på bordet da regjeringspartiene og samarbeidspartiene møttes til nye budsjettforhandlinger på Stortinget fredag ettermiddag.

Frp-nestor og mangeårig formann i partiet, Carl. I Hagen, frykter hans eget parti og regjeringspartner Høyre vil vike for mange av Venstre og KrF sine krav.

– Nok er nok, regjeringspartiene må sette foten ned, det er nok dirigering fra KrF og Venstre nå, sier Hagen til ABC Nyheter.

– Jeg ser det uaktuelt å endre et komma eller et tall i bilpakken og det burde vært klargjort allerede at det ikke var aktuelt å forhandle hvis ikke Venstre og KrF aksepterte bilpakken. Det burde de satt på spissen med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp gjentar bilpakke-ultimatum

Kabinettspørsmål

Hagen mener hele samarbeidavtalen med Venstre og KrF er «uklok».

– Regjeringen gir altfor mye til Venstre og KrF, og nå må de sette foten ned.

– Heller kabinettspørsmål og regjeringsskifte enn å gi Venstre og KrF for mye makt, råder Hagen som mener forhandlingene må gå på regjeringens premisser.

– Hvis det ikke blir en forhandlingsløsning vi er fornøyd med sett med Fremskrittspartiet øyne, så bør regjeringen legge ned sin egen innstilling hvor de tar med gode punkter fra alle og bruker et par milliarder ekstra finansiert med oljepenger. Videre bør regjeringen stille kabinettspørsmål, så får de andre partiene eventuelt felle regjeringen .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagen mener hele samarbeidavtalen er i strid med maktfordelingsprinsippet.

– Det var riktig av partiet å gi inn i en regjering. Men man burde ha sagt av hvis ikke Venstre og KrF vil være med i en flertallsregjering, så danner Høyre og Frp en regjering sammen uten forpliktelser til å alltid ha med Venstre og KrF før regjeringen tar sitt standpunkt. Dette er stikk i strid med maktfordelingsprinsippet. Nå er det slik at man tror Venstre og KrF har veto på alt regjeringen skal gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: God stemning før tøffe budsjettforhandlinger

Mener regjeringstiden har svekket det opprørske

Hagen var Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006, i hele den perioden var partiet i opposisjon. Inne i det fjerde året i sin første regjeringsperiode i historien, mener han Fremskrittspartiet har mistet noe av seg selv.

Tidligere har Hagen sammenliknet Trump sin valgkamp med hans egen «kamp mot eliten» på 80- og 90-tallet.

– Selvsagt er våre røtter hvor vi gjør opprør mot staten og makteliten svekket, det var derfor Høyre tok oss med i regjering istedenfor en ren høyreregjering. Det var den beste måten å ta knekken på oss, eller i hvert fall svekke oss, sier Hagen til ABC Nyheter.

Frp-nestoren understreker at det likevel fortsatt finnes opprørske krefter i pariet.

– Fremdeles på en del områder gjør et opprør. Sylvi Listhaug gjør et opprør i innvandringspolitikken, Ketil Solvik-Olsen har gjort et opprør på vegne av bilistene med flere veier, og Anderse Anundsen har kjempet for strengere straffer som justisminister. Men jeg savner opprører når det gjelder eldreomsorgen og helsevesenet. Vi har fått til litt, men i stortinget med 16,7 prosent får vi ikke til alt. Det er stor forskjell på å være opprørsk som et parti alene i opposisjon, enn å sitte i en regjering som må gjøre kompromisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du Fremskrittspartiet aldri burde gått inn i regjering?

– Nei, det er veldig fint å få den erfaringen og sette søkelys på en del hjertesaker, men det koster. Det var litt av Høyres motiv, nettopp for å gjøre som Arbeiderpartiet, da de svekket SV i regjering, hevder Hagen.

– Mener du Fremskrittspartiet bør ut av regjering etter fire år?

– Det beste er å sette foten ned i budsjettforhandlingene og stille kabinettspørsmål, så får Stortinget bestemme om vi skal felles, sier Hagen.

Les også: – Trump provoserer eliten bevisst

KrF krever større fart

Etter forhandlingene fredag er KrF nestleder og finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen, frustrert over farten i forhandlingene.

– Slik det ligger nå – enten det er grønt skatteskift eller områder som skole, familie og eldrepolitikk – så ser vi ikke det volumet alle vet vi må opp på for å komme i mål. Da er det klart at også inndekningen er en utfordring. Summen av alt dette gjør at nå må vi sette fart på dette, sa Syversen fredag til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilpakken, som Hagen mener regjeringne ikke bør vike på, er et av punktene der det ikke er tegn til bevegelse fra regjeringen. Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi understreker at regjeringens pakke ligger fast. Verken Frp eller Høyre har en øre mer å gå på i økte avgifter på bensin og diesel.

Les også: Carl I. Hagen: – Bedre at Jonas overtar


Fakta om årets budsjettprosess

* Høyre/Frp-regjeringen forhandler med samarbeidspartiene Venstre og KrF om neste års stats budsjett.

* Regjeringen la fram sitt forslag 6. oktober. Samarbeidspartiene har lagt fram hvert sitt alternative budsjett, og forhandlingene startet 2. november.

* Finanskomiteen har frist med å avgi sin innstilling om budsjettet 28. november. Det betyr at selve forhandlingene må være sluttført 20. november.

* Stortinget vedtar hovedtallene i stats budsjettet 5. desember.

* I forhandlingene sitter de fire partienes finanspolitiske talsmenn Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H).

* Det er ikke uvanlig at de parlamentariske lederne blir koblet inn underveis.

* Finanskomiteen har fått utsatt fristen for avgivelse av innstilling med ti dager. Ytterligere forsinkelse kan ikke utelukkes, dersom forhandlingene trekker ut.

* Siste møtedag før Stortinget tar juleferie er tirsdag 20. desember.