Meny

Landsmøte i Nei til EU:

Kleveland tror Storbritannia får bedre avtale med EU, enn Norge har med EØS

EØS-SPLID: Kathrine Kleveland, her på landsmøtets talerstol, opplever stor motstand mot EU-medlemskap på meningsmålingene. Men hun får ikke fullt gjennomslag for kamp mot EØS innad eller hos sine støttespillere i landbruket. Foto: Eivind Formoe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei-leder Kleveland triumferte over Brexit, men sliter med EØS-avtalen.

– Det er ingen tvil - viktigste enkeltsak for Nei til EU i 2016 er at Storbritannia stemte for å gå ut av EU. Det var historisk at en selvstendig stat for første gang i EUs snart 60-årige historie valgte å gå ut.

Nei til EUs leder innledet sin tale til landsmøtet som åpnet i Hamar fredag ettermiddag, med å triumfere over britenes varslede utmelding av EU, Brexit.

– Britenes ønske om selvstendighet, demokrati og folkestyre seiret, la hun til.

Kleveland avviser frykten enkelte har for ustabilitet i Europa som følge av Brexit.

– De økte forskjellene og den avmakten som EU driver frem, svekker stabiliteten i Europa, hevder hun i stedet.

Les også:   May advarer Parlamentet mot å blokkere brexit

Opplever medlemsras

Kleveland forventer at britene får en bedre avtale med EU enn det Norge har i form av EØS-avtalen, slik at britiske politikere og domstoler får regjere i eget land.

– Dette må også gi en etterlengtet og fornyet EØS-debatt i Norge, håper hun.

Nei-organisasjonen har de siste årene opplevd så stor motstand mot norsk EU-medlemskap på meningsmålingene, at spørsmålet om medlemskap nesten har blitt irrelevant. Det kan også være grunnen til at Nei til EU opplever et medlemsras.

Nesten 2000 medlemmer er gått tapt det siste året. Den viktigste grunnen, hver femte av dem, er rett og slett dødsfall.

Men de øvrige 80 prosent ser kanskje ikke EU-medlemskap som noen fare nå.

Samtidig har innmeldingstall på friske 1135 medlemmer gjort at medlemsmassen ifølge beretningen ikke har sunket lenger enn til 21.668 personer, mot 22.166 i oktober i fjor.

– Det er ett eneste sted det har vært flertall for EU-medlemskap i Norge i over 20 år, og det er på Stortinget! utbrøt Kleveland og oppfordrer folk til å stemme på politikere som er mot både EØS og EU-medlemskap ved stortingsvalget neste år.

Les også: Europaministeren taus om Høyesterett har siste ord i norsk arbeidsliv

EØS-splid og baksmell

De siste årene har organisasjonen fokusert mer og mer på kamp mot EØS-avtalen. Det har samtidig virket splittende innad, idet medlemmer tilhørende Arbeiderpartiet og KrF er ihuga tilhengere nettopp av EØS.

Men bare 2,3 prosent av de utmeldte som har oppgitt grunn, sier de har meldt seg ut av politiske årsaker.

Motsetningene innad om EØS har blant annet gitt seg utslag i stygge debattformer i organisasjoonens interne debattfora. Det tok Kleveland oppgjør med fra talerstolen.

– Det er etter min mening god plass til EØS-tilhengere i Nei til EU, formaner hun.

Mørke økonomiske skyer driver innover organisasjonen idet landsmøtet avholdes. Blant store bidragsytere har landbrukets samvirkeorganisasjoner varslet kutt i sin økonomiske støtte.

Landbrukets organisasjoner avgjør neste års bevilgning på et møte i desember. Nei til EUs landsmøte forholder seg likevel til dagens støttenivå i forslaget til budsjett for neste år, med gaver på drøyt 10 millioner kroner.

Skjer det varslede kuttet, går det mot nedbemanning i nei-leiren.

Dette skjer samtidig som den administrerende direktøren i paraplyorganisasjonen Norsk Landbruk, Ola Hedstein, har eklært at Norge ikke har noe alternativ til EØS-avtalen Nei til EU bekjemper.

Les også:   Bondeorganisasjoner gir Nei til EU økonomisk blåmandag

Populært