Meny

Helsetilsynet vil granske alle landets barnevernsinstitusjoner

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang skal det gjennomføres et landsomfattende tilsyn ved alle landets barnevernsinstitusjoner.

Undersøkelsene er en direkte konsekvens av stormen rundt granskningsrapporten i den såkalte Glassjenta-saken tidligere i år. Rapporten, som første gang ble omtalt i Stavanger Aftenblad, avslørte store mangler og systemsvikt i forbindelse med en 15 år gammel jente som kom under barnevernets omsorg.

Rapporten førte til den største granskningen av én enkelt barnevernssak som noen gang er gjort i Norge, og nå vil Helsetilsynet gjennomføre samme grundige undersøkelser av alle barnevernsinstitusjoner i Norge, skriver Aftenbladet.

– Vi planlegger nå et landsomfattende tilsyn der alle fylkesmenn skal føre tilsyn med tilbudet til barn og unge som bor på barnevernsinstitusjoner. Der vil det bli sentralt å se på bruken av makt og tvang, sier Helsetilsynets direktør, Jan Fredrik Andresen.

Granskningen i Glassjenta-saken førte til at Fylkesmannen i Hordaland, som ledet granskningen, endret tilsynsmetodikk og involverte barna mer. Samtidig endret fylkesmannen metodikken til å se mer helhetlig på makt- og tvangsbruk overfor barn, ikke bare vurdere lovligheten av hvert enkelt inngrep. I rapporten ba de også Helsetilsynet om å endre måten slike tilsyn foregår også nasjonalt.

Det er dette som nå skal gjennomføres. Men ting tar tid. Den nye praksisen blir ikke innført før i løpet av 2018 og 2019.

Populært