Hillary Clintons historiske nedtur

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper Donald Trump vil lykkes i å bli en president for alle amerikanere, sa Hillary Clinton i sin første tale etter valgnederlaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en tydelig rørt Clinton som sterkt forsinket omsider entret talerstolen på Hotel New Yorker på Manhattan for å holde sitt livs trolig vanskeligste tale.

– Jeg skjønner skuffelsen deres, for jeg kjenner den selv. Men vi skylder Donald Trump en sjanse til å lede dette landet, sa Clinton til salen, som var fullsatt av hennes valgmedarbeidere. Mange av dem har jobbet for henne i årevis, og det var mange tårevåte kinn å se i konferansesalen.

– Smerte

Clinton takket flere ganger sine støttespillere. Hun erkjente åpent at tapet smerter.

– Dette er ikke det utfallet vi hadde ønsket. Jeg er lei for at vi ikke vant dette valget ut fra de verdier vi deler og den visjonen vi har for landet vårt, sa Clinton.

– Dere representerer det beste i USA. Det å være kandidaten deres har vært en av de største æresbevisninger i mitt liv, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for den harde valgkampen, som endte i nederlag, la Clinton vekt på at det har vært verdt det.

– Jeg vil at dere skal huske dette: Vår kampanje handlet aldri om én person eller ett valg. Den handlet om landet vi elsker, sa hun og minnet sine støttespillere om amerikanske verdier som demokrati, respekt og en fredelig maktovertakelse.

– Vi må forsvare dem. Den amerikanske drømmen er stor nok til alle, sa Clinton.

Overskygget

Ingen har tidligere vært så nær Det hvite hus så mange ganger uten å vinne, som Hillary Clinton. Amerikanske kommentatorer mener at selv om Clinton klart var den best kvalifiserte kandidaten, ble hennes kvalifikasjoner overskygget av raseriet mange vanlige amerikanere har mot den politiske eliten i Washington, og et system mange anser som korrupt og urettferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har i langt større grad enn Clinton har greid å lese følelsene som rører seg i folkedypet, mener analytikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et trist endelikt

USA-kjenner og historiker Ole O. Moen oppsummerer det slik:

– Det var et trist endelikt. Hun har investert mye i dette, og hun hadde fortjent å knuse glasstaket nå, sier USA-kjenner og historiker Ole O. Moen.

Hillary Clinton skulle skape historie. Ikke bare hennes tilhengere, men også motstandere, så vel som observatører, kommentatorer og etablerte medier trodde det var gitt at hun ville vinne. Det sies at hun har den mest solide CV-en i amerikansk politikk, og gjennom mangt et politisk slag har hun vist at hun har utholdenheten som trengs, selv om motstanderen Donald Trump forsøkte å så tvil om nettopp det. Hun hadde hele det mektige demokratiske partiet og et stort valgkampapparat i ryggen. Likevel glapp seieren for henne og hele partiet hennes.

Les også: Så stor makt får Donald Trump

Clinton taler til tilhengerne i New York

Hillary Clinton skal tale til sine tilhengere i New York onsdag etter det knusende nederlaget mot Donald Trump i presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talen for valgkampstaben og tilhengerne skjer på et hotell i New York klokka 10.30, det vil si klokken 16.30 norsk tid. Det blir første gang Demokratenes presidentkandidat snakker offentlig siden Trumps seier var et faktum.

Clinton ga ingen tale der hun erkjente nederlaget da resultatene tikket inn, men hun har ringt til Trump og gratulert ham med seieren i tirsdagens presidentvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Berg-og-dal-bane

– Hillary Clintons liv har vært preget av enorme oppturer og enorme nederlag. Det har vært en teatralsk berg-og-dal-bane, sier Hilde Restad, USA-forsker og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, til NTB.

Om det var Clinton som feilet, eller om stemningen blant velgerne i USA ville betydd nederlag for demokratene uansett kandidat, vet vi ikke ennå, påpeker hun. Hun vil se tallene bak, intervjuene med velgerne som forteller hvorfor de valgte som de gjorde. De vil kanskje også kunne fortelle om amerikanske velgere ennå ikke er klar for en kvinne i den aller mektigste posisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Narrativet vil uansett være at hun tapte, og at det er hennes feil, sier Restad.

Les også: – Nattens valg er et like stort skifte som berlinmurens fall

Lang karriere

Clinton har bak seg en lang karriere som advokat og jussprofessor, som en politisk aktiv førstedame og rådgiver for sin mann president Bill Clinton. Hun ble New Yorks første kvinnelige senator. Deretter ble hun Barack Obamas utenriksminister

– Hadde hun avsluttet sin karriere som utenriksminister hadde hun gjort det med veldig høye tall på meningsmålingene og generell enighet om at hun var flink og beundringsverdig. Dersom hun nå gir seg i politikken, er det trist at hun gjør det med et tap, sier Restad.

Moen spår at Clintons liv som politiker nå er over. Noe nytt forsøk på presidentjobben er hun for gammel til, påpeker han.

– Men Hillary klarer seg nok. Hun finner seg nok noe å gjøre som er meningsfylt, sier han.

Les mer om USA-valget:

Tutta jublet for Trump, slettet tweet og la den ut igjen

Solberg: – Norge vil fortsette samarbeidet med USA

Er du egentlig Trump-supporter?