Meny

Solberg: – Norge vil fortsette samarbeidet med USA

Statsminister Erna Solberg holdt tale etter at det ble klart at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Du kan se talen i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Det er i USAs interesser å opprettholde et fortsatt godt samarbeid med NATO, sier statsminister Erna Solberg (H).

Forholdet mellom Norge og USA:

* Eksport: USA var det fjerde største mottakerlandet for norsk eksport i 2015. De mottok varer til en verdi av 32,2 milliarder kroner. Det var varegruppene maskiner og transportmidler samt fisk som økte mest.

* Import: USA er Norges tredje viktigste handelspartner når det gjelder import av varer (27 milliarder kroner)

* Militært samarbeid: Norge er alliert med USA i forsvarsalliansen NATO og har også bidratt til USA-ledede militæraksjoner, blant annet i Afghanistan.

* Etterretningssamarbeid: Norge har ett tett etterretningssamarbeid med USA.

* Forsking og utdanning: Norske forskere har utstrakt kontakt med amerikanske forskningsmiljøer. I 2012/2013 var det 1.650 norske gradsstudenter og 1.523 delstudenter registrert ved amerikanske institusjoner. Samtidig studerte 484 amerikanere i Norge.

Kilde: SSB, norway.org, SIU

Statsministeren sier hun ikke vil kommentere det amerikanske valget på annen måte enn å si at nå starter arbeidet for å ivareta norske interesser.

Hun framholdt at USA er et land som er viktig for norsk økonomi, norske arbeidsplasser og norsk sikkerhet. Hun fremhevet også behovet for at USA står fram med et sterkt og tydelig lederskap.

– Jeg er glad for at Trump nå nettopp inviterte til et bredt samarbeid. Valgkampen er over, og nå må man stå sammen. USA er vår nærmest allierte, og vi har felles verdier. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet, sa Solberg videre.

Bakgrunn: Donald Trump er USAs neste president

– Avgjørende med sikkerhetspolitisk samarbeid

Og spesielt sikkerhetspolitikken viet Solberg mye oppmerksomhet.

– Det er avgjørende å bygge videre på det samarbeidet som har tjent Europa, USA og det internasjonale samfunn siden den andre verdenskrig. Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk, sier Solberg.

Statsministeren nevner også at republikanerne har vunnet flertallet i Kongressen og Senatet og at Norge har flere gode kontakter blant dem.

– Vi har mye å samarbeide om i tiden framover. Vi ønsker raskt å komme i dialog med den påtroppende presidentens administrasjon Vi jobber med å skaffe oss gode kontakter. Vi vil skape gode bånd og muligheter for gode løsninger, sier Solberg.

Les også: Leirstein: Trump er bra for verdensfreden

Brende vil jobbe inn mot Trump-administrasjonen

Norge vil nå sette i gang et arbeid inn mot administrasjonen til Donald Trump for å ivareta egne og europeiske interesser, varsler utenriksminister Børge Brende (H).

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tok opp det ferske valgresultatet i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Hvilken plan har regjeringen lagt for å ta kontakt med denne administrasjonen, og hva tenker den å formidle av budskap til de som skal ta ansvar i USA fra januar 2017? spurte han.

Brende understreket at Norge nå skal forholde seg Trump og hans rådgivere.

– Det viktige nå for Norge er å jobbe bevisst fremover med den nye amerikanske administrasjonen for ikke minst å ivareta våre og Europas interesser, sa Brende.

– Det ene gjelder vårt nære sikkerhetspolitiske samarbeid. Den kollektive sikkerheten blir viktig. Vi er helt avhengig av at verdens største økonomi, USA, fortsetter med å være en aktiv medspiller i internasjonal handel, sa Brende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stoltenberg gratulerer Trump

Stoltenberg kommenterte Trumps valgseier på en pressekonferanse i Brussel onsdag. Han understreker at han ser fram til å samarbeide med Trump.

– Det er viktig å styrke de transatlantiske båndene. Vi står overfor viktige sikkerhetsutfordringer som hybridkrig og kampen mot terrorisme, og USAs ledelse er viktig som alltid. Et sterkt NATO er bra for USA og for Europa, sa Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Stoltenbergs gratulasjon til Trump:

Generalsekretæren understreker samtidig at NATOs sikkerhetsgaranti er traktatbundet.

– Alle allierte har forpliktet seg til den. Den er absolutt og betingelsesløs. NATOs sikkerhetsgaranti er viktig for Europa, men også for USA. Et sterkt NATO er viktig for Europa, men også for USA, sa Stoltenberg og minnet samtidig om at den eneste gangen den såkalte artikkel 5 har blitt iverksatt, var etter terrorangrepet i USA 11. september 2001.

– Tusenvis av NATO-soldater fra Europa og Canada har vært utplassert og deltatt i alliansens kamp mot terrorisme i Afghanistan. NATO fortsetter å støtte dette, ikke bare i Afghanistan, men også den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ISIL, sa Stoltenberg.

Om Trump sa Stoltenberg at han ser fram til å ønske ham velkommen til Brussel og NATO-toppmøtet neste år.

– Jeg ser fram til å møte ham snart og diskuterte veien videre, sier NATO-sjefen.

Les mer om USA-valget:

Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Republikansk flertall i begge kamre i Kongressen

Den norske krona svekker seg

Er du egentlig Trump-supporter?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært