Skolene dropper julegudstjeneste på Voss

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolene på Voss har i fellesskap avgjort at elevene i kommunene ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten i kirken. – Skuffende, sier presten i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til kirken skriver alle skolene på Voss at de dropper julegudstjenesten fra i år. I stedet vil de komme til kirken på andre tider av året, skriver NRK.

– Jeg reagerer på at de helt uten videre fjerner det som har kristen og humanistisk kulturarv og opplevelse av jul i kirken, sier prest Kjersti Brakestad Boge.

Etter at Skulestad skule på Voss i fjor ikke deltok på julegudstjenesten i fjor har rektorene ved alle skolene i kommunen tatt et felles standpunkt. Rektorene skriver i brevet at utgifter til transport er et tema. De ønsker heller ikke at spørsmålet om julegudstjeneste skal splitte skoler, elever og foreldre.

Trist

– Jeg syns det er veldig trist at de ikke vil arrangere skolegudstjenester når 90 prosent av elevene er medlem av statskirken. På Voss er julegudstjenesten en tradisjon, sier prest Kjersti Brakestad Boge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding fra Voss kommune tirsdag ettermiddag, sier rektor Camilla Fines Aronsen ved Voss ungdomsskole at elever må søke permisjon om de ønsker å gå på gudstjeneste i skoletiden.

En sak mellom kirken og foreldrene

– Om foreldre ønsker at barna skal delta i gudstjeneste i skoletiden, må dette være en sak mellom kirken og foreldrene. Det betyr at foreldre må søke permisjon for eleven, og selv sørge for skyss til og fra kirken. Det er ikke anledning til å søke kollektivt fri.

I pressemeldingen understrekes det at det ikke er noe poeng for rektorene i grunnskolen på Voss at barna ikke skal delta i julegudstjenesten.

– Men for å sikre en lik praksis i hele kommunen ønsker en nå å gå i dialog med kirken. Rektorene ønsker å komme til kirken, og la elevene få kunnskap om til den nasjonale kulturarven kirken er en del av gjennom et opplegg som inkluderer alle elevene på andre tidspunkt av året, skriver Fines Aronsen.