Valgkampen avsluttet med massemøter i USA

Trump sier velgerne har en gylden sjanse til å «slå det korrupte systemet». Se video.

Mens Hillary Clinton avsluttet valgkampen med løfter om samhold og stødig lederskap, lovet Donald Trump sine tilhengere en ny uavhengighetsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdagen i USA:

* Valgdagen er tirsdag 8. november.

* De første valglokalene åpner kl. 6 om morgenen på østkysten (kl. 12 norsk tid). Åpningstidene varierer fra stat til stat.

* I de viktige vippestatene Florida og Virginia stenger valglokalene kl. 19 (kl. 01 norsk tid).

* I Ohio og North Carolina stenger valglokalene kl. 19.30 (kl. 01.30 norsk tid).

* I Pennsylvania stenger valglokalene kl. 20 (kl. 02 norsk tid).

* I Nevada, den vestligste av vippestatene, stenger valglokalene kl. 19 lokal tid (kl. 03 norsk tid).

* Det siste valglokalet stenger i Adak i Alaska k. 20 lokal tid (kl. 07 norsk tid).

* I 2012 var vinneren klar kl. 23.28 Washington-tid (kl. 05.28 norsk tid), ifølge AP.

* I 2000 var ikke vinneren klar før 12. desember på grunn av ørsmå marginer i den avgjørende vippestaten Florida.

Kilder: NTB, AP, Ballotpedia

– La oss gå ut og vise at kjærlighet trumfer hat, sa Demokratenes presidentkandidat natt til tirsdag lokal tid.

Formuleringen «love trumps hate» er et ordspill på rivalens navn som Clinton har brukt mange ganger før. Nå brukte hun det i sin siste tale på sitt aller siste valgkampmøte, i Raleigh i North Carolina.

Noen timer tidligere talte hun i Philadelphia i Pennsylvania, hvor USAs uavhengighetserklæring i sin tid ble født. Rundt 40.000 mennesker hadde møtt opp på Clinton-valgkampens største arrangement.

– I morgen står vi overfor vår tids prøvelse. Ingen av oss vil våkne og tenke at vi kunne gjort mer, sa Clinton.

Sammen med henne på scenen var ektemannen Bill Clinton, president Barack Obama og førstedame Michelle. Rockestjernene Bruce Springsteen og Jon Bon Jovi varmet opp for de politiske stjernene.

Les også: USA-valget er i gang

– Arbeiderklassen slår tilbake

Trump avsluttet sin valgkamp i Gran Rapids i delstaten Michigan. Han virket sikker på seier, og sa at USA bare er timer unna en forandring som folk bare får oppleve én gang i livet.

– I dag vil den amerikanske arbeiderklassen slå tilbake, sa han.

Eiendoms-milliardæren lovet sine tilhengere en ny uavhengighetsdag – «independence day». Ordvalget vakte assosiasjoner til en tale fra filmen «Independence Day», som handler om kampen mot onde romvesener.

Etter brexit-avstemningen i Storbritannia tidligere i år erklærte Nigel Farage, daværende leder av partiet UKIP, at britene hadde fått en ny uavhengighetsdag. Trump har flere ganger ytret håp om at årets presidentvalg i USA vil bli like overraskende som den britiske EU-avstemningen.

På kryss og tvers av landet

De siste to ukene har vært kaotiske og hektiske for de to kandidatene. For Clinton ble de preget av at FBI vekket epostsaken til live, for så å opplyse at de ikke hadde endret sin konklusjon om at hun ikke burde straffeforfølges.

– Jeg beklager virkelig den sinte tonen i denne valgkampen, sa Clinton mandag, og oppfordret alle sine tilhengere til å stemme.

Trump har fulgt manus og har klart å holde seg bedre til budskapet i valgkampens siste dager. Det har vært lengre mellom sjokkuttalelsene som var symptomatiske tidligere i valgkampen.

– Årene med svik vil ta slutt, og de vil ta slutt raskt. De er over den dagen vi inntar presidentkontoret, og det vil skje veldig, veldig snart, sa Trump på oppløpssiden.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SE VIDEO: Titusener møtte opp for å støtte Clinton natten før valget:

Les også: Reuters: 90 prosent sjanse for Clinton-seier

Hektisk sluttspurt

Selv om republikanerens framtoning har vært merkbart annerledes, har stemningen på valgmøtene fortsatt vært aggressiv og lokalene stappfulle av ivrige tilhengere.

I Leesburg i Virginia søndag fortsatte han med å gjenta hovedbudskapet sitt: USA er kjørt i grøfta, «vi gjør det så dårlig» og «bare jeg kan fikse det».

– Dette er et manipulert system. Clinton er skyldig. Hun vet det. FBI vet det. Nå er det opp til det amerikanske folket å la henne stå til rette ved valgurnene, sa Trump.

Tilhengerne buet høylytt da justisdepartementet og FBI ble nevnt. På et valgmøte i Hershey i Pennsylvania noen dager i forkant ble samme etat møtt med jubel. Men tilropene om «sperr henne inne, sperr henne inne!» var de samme.

I et siste forsøk på å få velgerne sine til å stemme, har Trump og Clinton spurtet fra massemøte til massemøte og vippestat til vippestat.

På valgdagen leder Clinton over Trump med 3 prosentpoeng på RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger.

Les også: USA-valget er i gang

«Independence day»

På sitt siste valgkampmøte erklærte Donald Trump at valgdagen er en ny uavhengighetsdag – «independence day».

– I dag vil den amerikanske arbeiderklassen slå tilbake, sa Trump til sine tilhengere i Grand Rapids i delstaten Michigan natt til tirsdag lokal tid.

Han lot til å være sikker på seier, og lovet at USA bare er timer unna en forandring som folk bare får oppleve én gang i livet.

– I dag er vår uavhengighetsdag, sa Trump.

Enkelte kommentatorer påpekte likheten med en tale som holdes i filmen «Independence Day», som handler om kampen mot onde romvesener.

Etter brexit-avstemningen i Storbritannia tidligere i år erklærte Nigel Farage, daværende leder av partiet UKIP, at britene hadde fått en ny uavhengighetsdag. Trump har flere ganger ytret håp om at årets presidentvalg i USA vil bli like overraskende som den britiske EU-avstemningen.

USAs egentlige uavhengighetsdag er 4. juli.

Les også:

– Valgkampen har skadet USA som supermakt

Katy Perry stilte opp for Hillary Clinton

– Derfor stemmer «sinte, hvite menn» på Trump

SE VIDEO: Clinton-seier i Dixville Notch:

SE VIDEO: Clinton med siste valgkampvideo rett før valget:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden