Forhandler på spreng om Forsvaret

OSLO 20161107. Anniken Huitfeldt (AP) og Jonas Gahr Støre (AP)på veg ut fra forhandlingsmøtet om Forsvarets langtidsplan mandag morgen.
OSLO 20161107. Anniken Huitfeldt (AP) og Jonas Gahr Støre (AP)på veg ut fra forhandlingsmøtet om Forsvarets langtidsplan mandag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En avklaring om langtidsplanen for Forsvaret vil trolig tidligst være på plass på tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men før planen kan presenteres, må regjeringen bli enig med KrF og Venstre om forsvarsbudsjettet for neste år.

De fire partiene var i samtaler utover kvelden mandag. Ifølge NRK måtte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland droppe sin planlagte tur til USA for å lose forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret i havn.

Forhandlingene byr på utfordringer, erkjenner statsminister Erna Solberg (H).

– Dette er vanskelig, fordi det er veldig forskjell i forsvarskonsept mellom det noen partier ønsker, og det som det store flertallet har vært enige om er riktig retning for Forsvaret, sier hun til NTB.

Les også: Halvparten av nordmenn vil ha nasjonal styring av forsvaret

Nær enighet

Etter det NTB forstår, er regjeringen og Arbeiderpartiet blitt enige om å øke rammen for neste års forsvarsbudsjett med 300 millioner kroner og samtidig gjøre omdisponeringer for 70 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrumspartiene skal før helgen ha sagt seg villige til å godta de store investeringene som Høyre, Frp og Ap har vært opptatt av, nemlig kampfly, overvåkingsfly og nye ubåter.

Men for å godta den økte rammen i budsjettet krever Venstre og KrF innflytelse over hva pengene skal brukes til.

Krav

Blant annet krever samarbeidspartiene, med støtte fra Senterpartiet, garantier for at Hæren ikke blir en salderingspost når landmaktstudien legges fram neste år.

Heimevernet må opprettholdes som egen forsvarsgren med totalt 45.000 soldater, mens Hæren beholder den mekaniserte brigadestrukturen, er blant kravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg krever sentrumspartiene at avgjørelsen om å legge ned Andøya flystasjon utsettes.

Dessuten skal Venstre ifølge NRK ha stilt krav om at Heimevernets befalsskole i Porsanger, Sjøheimevernet og heimevernsdistrikt 11 i Møre og Fjordane opprettholdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen kan fire på kravene i forsvarsforhandlinger

Forankres på nytt

Etter at forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene er ferdige, må en løsning også forankres hos Arbeiderpartiet før man eventuelt kan få et bredt forlik i Stortinget.

Dette gjør forhandlingene særdeles kompliserte, og det er blant annet derfor Helleland har måttet droppe turen sin til USA, skriver NRK.

Etter et kort møte med de fire samarbeidspartiene mandag morgen slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at man ikke kan ha «vingling» rundt langtidsplanen for Forsvaret.

– Mellom regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene er det uenighet om hvordan de skal håndtere budsjettprosessen for 2017. Det kan ikke vi sitte og bidra til. Ap får avvente at de fire partiene og statsministeren rydder opp i det, sa han.

Les også: 8 prosent tror langtidsplan vil øke forsvarsevnen