Hongkong-politikere stenges ute

Demonstrantene i Hongkong beskyttet seg med paraplyer mot politiets pepperspray. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix
Demonstrantene i Hongkong beskyttet seg med paraplyer mot politiets pepperspray. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To politikere som er for et uavhengig Hongkong stenges ute fra enklavens lovgivende forsamling etter at de med vilje leste feil da de skulle tas i ed.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I edsavsigelsen sverget Sixtus «Baggio» Leung Chung-hang og Yau Wai-ching troskap til «nasjonen Hongkong» i stedet for til «Hongkong som en spesiell administrativ region i Kina». De hadde også et banner med teksten «Hongkong er ikke Kina».

Tolket i Beijing

Saken havnet hos myndigheten i Beijing og nå har Folkekongressen kommet med sin tolkning: En ed som ikke er i samsvar med Hongkongs lover «skal regnes som ugyldig og kan ikke avsies på nytt». Det er sjelden myndighetene i Beijing tolker grunnloven i den halvautonome bystaten i sør. Ifølge statlige medier viser vedtaket «en bestemt holdning mot 'uavhengighet for Hongkong'».

Hongkongs leder leung Chun-ying sier hans regjering «fullt ut vil implementere tolkningen» fra Folkekongressen. Det vil i praksis si at Leung og Yau ikke får ta plass i forsamlingen de er valgt inn i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1997 ble den tidligere britiske kolonien levert tilbake til Kina etter at en 99 år gammel leieavtale for deler av Hongkongs territorium løp ut. En av betingelsene for tilbakeleveringen var at byen skulle beholde sine egne lover og en stor grad av selvstyre i minst 50 år. Dette styringsprinsippet er blitt kjent under betegnelsen «ett land, to systemer».

Les også: Sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong

Pepperspray og paraplyer

Søndag brukte politiet i Hongkong pepperspray mot demonstranter som er sinte på Kinas innblanding. Demonstrantene brukte paraplyer for å skjerme seg fra peppersprayen, i kaotiske scener som kunne minne om massedemonstrasjonene i 2014.

Politiet hadde satt opp sperringer utenfor Kinas forbindelseskontor i den delvis selvstyrte byen for å hindre demonstrantene, som kastet vannflasker på politiet, i å nærme seg bygningen. Minst én person ble ført bort av flere politifolk før håndgemenget brøt ut.

– Vi er sjokkerte. Alt vi ville var å gi uttrykk for våre krav, sier den 19 år gamle studenten Cas Wong.