Trump: – FBIs agenter vil ikke la Clinton slippe unna

Donald Trump mener agentene «på gulvet» i FBI ikke vil la Hillary Clinton «slippe unna». Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump slår seg ikke til ro med at FBI-sjefen sier Hillary Clinton ikke vil bli straffeforfulgt. Agentene i organisasjonen vil ikke la henne slippe unna, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om epostsaken og Clinton

• I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

• Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

• Det føderale politiet FBI etterforsket Clinton for å se om hun sendte hemmeligstemplede dokumenter gjennom det private systemet.

• Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.

• 30.000 eposter ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at Colin Powell hadde samme praksis i sin utenriksministertid.

• Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.

• I juli 2016 konkluderte FBIs gransking med at Clinton hadde behandlet fortrolige opplysninger ytterst uforsiktig, men anbefalte at det ikke skulle reises sak mot henne.

• 28. oktober orienterte FBI Kongressen om at det var funnet flere eposter som kunne være relevante for saken. Epostene ble oppdaget på en PC som Clintons nære medarbeider Huma Abedin og hennes nå fraseparerte ektemann Anthony Weiner delte.

• 6. november – to dager før presidentvalget – opplyste FBI at de ikke har funnet noe straffbart og står fast på sin beslutning om ikke å reise tiltalte mot Clinton.

(Kilde: NTB)

Etter at FBI-sjef James Comey søndag sa at FBI ikke har endret sin konklusjon fra i sommer om å ikke straffeforfølge Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister, har Trump gått til nye angrep. Trump mener hans demokratiske rival «beskyttes av et manipulert system».

– Hillary Clinton er skyldig. Du kan ikke granske 650.000 eposter på åtte dager, sa Trump på et valgmøte i Sterling Heights i delstaten Michigan søndag. Nå setter han sin lit til etterforskerne lenger ned i det føderale politiet.

– Etterforskningen kommer til å fortsette. De menige spesialagentene vil ikke la henne slippe unna med sine forferdelige forbrytelser, sa Trump ifølge Reuters.

Også visepresidentkandidat Mike Pence gjorde sitt for å stemple Clinton som en forbryter.

– Feilaktig håndtering av hemmeligstemplet informasjon er en forbrytelse, sa Pence på et valgmøte i Hickory i North Carolina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FBI: Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposter

Clintons stab fornøyd

De to toppkandidatenes utsagn står i skarp kontrast til hvordan Comeys konklusjon ble mottatt i Clintons valgkampstab.

– Vi er glade for at han har funnet ut det som vi var ganske sikre på, at han bekrefter beslutningen han kom fram til i juli, sier Clintons kommunikasjonsdirektør, Jennifer Palmieri.

Talsperson Brian Fallon legger til i en twittermelding at det hele kunne vært undersøkt før Comey sendte sitt første brev til Kongressen for en drøy uke siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da gikk Comey ut med opplysninger om at FBI hadde funnet nye eposter som kunne være relevante for etterforskningen av Clintons private epostserver. De nye epostene ble angivelig funnet på en PC som tilhørte den skandaliserte eks-politikeren Anthony Weiner og hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FBI-avgjørelse gir løft før børsåpning

Blusset opp

Dermed blusset epostsaken, som har heftet ved Clinton og hennes kandidatur i lang tid, opp igjen. Saken dukket først opp i mars 2015, da det ble kjent at Clinton hadde brukt en privat konto og server til å sende eposter i embets medfør da hun ledet utenriksdepartementet i årene 2009 til 2013.

Saken var tilsynelatende over da FBI og Comey i juli konkluderte med at Clinton hadde vært skjødesløs i sin omgang med sensitive dokumenter. Likevel var konklusjonen at det ikke skulle reises sak mot henne. Det var denne konklusjonen FBI-sjefen sådde tvil om da det var mindre enn to uker igjen til valget.

Med søndagens andre brev til Kongressen, tyder alt på at det føderale politiet har satt endelig punktum i saken.

Les også: Pence antyder misnøye med FBIs konklusjon