Pence antyder misnøye med FBIs konklusjon

Mike Pence ville ikke gi slipp på epostsaken da han talte til et valgmøte søndag kveld. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
Mike Pence ville ikke gi slipp på epostsaken da han talte til et valgmøte søndag kveld. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps visepresidentkandidat, Mike Pence, antydet på et valgmøte at han ikke er tilfreds med at FBI holder på konklusjonen om ikke å straffeforfølge Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om epostsaken og Clinton

• I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

• Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

• Det føderale politiet FBI etterforsket Clinton for å se om hun sendte hemmeligstemplede dokumenter gjennom det private systemet.

• Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.

• 30.000 eposter ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at Colin Powell hadde samme praksis i sin utenriksministertid.

• Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.

• I juli 2016 konkluderte FBIs gransking med at Clinton hadde behandlet fortrolige opplysninger ytterst uforsiktig, men anbefalte at det ikke skulle reises sak mot henne.

• 28. oktober orienterte FBI Kongressen om at det var funnet flere eposter som kunne være relevante for saken. Epostene ble oppdaget på en PC som Clintons nære medarbeider Huma Abedin og hennes nå fraseparerte ektemann Anthony Weiner delte.

• 6. november – to dager før presidentvalget – opplyste FBI at de ikke har funnet noe straffbart og står fast på sin beslutning om ikke å reise tiltalte mot Clinton.

(Kilde: NTB)

På et valg møte i Hickory i North Carolina sa Pence til en oppildnet tilhørerskare søndag at «feilaktig håndtering av hemmeligstemplet informasjon er en forbrytelse».

Kommentaren kom bare få timer etter at FBI-direktør James Comey bekreftet at det føderale politiet står fast på sin konklusjon at det ikke er grunnlag for å straffeforfølge Hillary Clinton i forbindelse med at hun brukte en privat epostserver mens hun var utenriksminister.

Comey har sendt et brev til Kongressen der han informerer om at den siste granskingen i epostsaken ikke endrer konklusjonen fra i sommer. Forrige uke gikk Comey ut og sa at det var funnet nye eposter som ga grunnlag for å granske Clintons bruk av den private serveren på nytt. FBI-sjefen ble beskyldt for å ha politiske motiver for å gå ut med dette kort tid før tirsdagens presidentvalg. Flere mente det var snakk om utidig – og muligens ulovlig – politisk innblanding fra Comeys side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama kom med skarp kritikk av FBI for varselet om at de ville se på epostsaken på nytt, men gikk noen få dager senere ut og forsvarte Comey og trodde han «ikke på noen måte» forsøkte å påvirke valget.

Les mer:

FBI: Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposter

Trump: – FBIs agenter vil ikke la Clinton slippe unna

FBI-avgjørelse gir løft før børsåpning