Listhaug varsler tøffere asylpolitikk og nye tiltak

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) går til valg på tøffere asylpolitikk.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) går til valg på tøffere asylpolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er et rikt og godt samfunn som mange kunne tenke seg å bo i. Derfor må vi sørge for at Norge blir mindre attraktivt, sier innvandrings- og integreringsminiser Sylvi Listhaug (Frp) til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med under ett år igjen til stortingsvalget 11. september, varsler nå innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug et tøffere Frp i valgkampen.

Samtidig benytter hun anledningen til å advare mot at Arbeiderpartiet får regjeringsmakt.

– I år har det kommet om lag 2.700 asylsøkere til Norge så langt. Danmark har fått nesten dobbelt så mange og Sverige har fått over 22 000 asylsøkere i år. Det kan ikke ene og alene forklares med grensekontroller. Politiske signaler har en effekt og jeg frykter at et regjeringsskifte med Arbeiderpartiet i spissen vil gjøre Norge mer attraktiv, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Varsler et tøffere Frp

Til ABC Nyheter avslører Listhaug nå hvilke områder i innvandringspolitikken hun og partiet vil prioritere.

– Vi mener fortsatt det er et behov for å stramme inn på familiegjenforening og sørge for en politikk som gjør at færrest mulig enslige mindreårige reiser til Norge og Europa, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp skal nå behandle sitt partiprogram for perioden 2017-2021.

– Der vil det også komme forslag til innstramninger i innvandringspolitikken som vi selvsagt vil fronte i valgkampen.

Se hva programkomiteen til Frp ønsker i faktaboksen!

Venstre sa nei til hele pakken

Listhaug fikk hard kritikk allerede etter de første 40 tiltakene hun presenterte i romjulen i fjor. Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre rynket kraftig på nesen, og Venstre sa nei til hele pakken.

I juni vedtok Stortinget en rekke innstramninger, men Listhaug skulle gjerne gått lenger. Nå åpner hun for å ta frem igjen noen av tiltakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enslige mindreårige kan bli utsatt for vold, overgrep og i verste fall drap på den farlige ferden i hendene på menneskesmuglere. I 2015 kom det over 5.000 enslige mindreårige og et slikt antall over tid vil ikke være bærekraftig. Norge er et rikt og godt samfunn som mange kunne tenke seg å bo i. Derfor må vi sørge for at Norge blir mindre attraktivt, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barneombudet kritisk til Listhaug-forslag

Familiegjenforening

Listhaug mener det er viktig å holde asyltallene lave for å kunne integrere de som kommer på en god måte. Hun peker på at «mange asylsøkere har liten eller ingen utdanning» når de kommer.

– En stor asyltilstrømning vil dermed sette det ufaglærte arbeidsmarkedet under press og på sikt kan man få økende forskjeller i Norge. Vi ser allerede at cirka halvparten av barn som lever i lavinntektsfamilier er i innvandrerfamilier, sier Listhaug.

Partiet vil derfor stramme inn familiegjenforeningspolitikken. Målet til Listhaug er å sikre at de som henter ektefelle og annen familie klarer å forsørge seg selv og de som kommer.

– Vi mener det er helt urimelig at norske skattebetalere skal finansiere oppholdet til familier som hentes til Norge på familiegjenforening. Ved å sette krav om at den enkelte selv må forsørge familien, blir dette en motivasjon til å gjøre jobben med å integrere seg, lære norsk og komme seg i jobb. Det er viktig for landet at vi har kontroll med innvandringen og sikrer våre grenser. Det vil bidra til å både trygge det norske velferdssamfunnet på sikt og sørge for at vi får en god integrering, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet fnyser av Listhaugs utspill

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Helga Pedersen har følgende kommentar til Listhaugs bekymring for at Arbeiderpartiet får regjeringsmakt.

– Jeg har forståelse for at Frp ser seg nødt til å løfte opp en av sine hjertesaker når det butter på meningsmålingene, men hennes bekymring er nok ikke reell, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Les også: SV frykter streng innvandringspolitikk trumfer menneskerettigheter

Frps programkomitee vil:

  • Endre hele asylsystemet. De vil ha mer makt til nasjonalstatene. «I det nye systemet vil retten til å søke asyl i Norge opphøre og erstattes av et kvotebasert system fra nye flyktningesentre i trygge områder i nærområdene.» skriver programkomiteen.
  • Muligheten for familieinnvandring begrenses til ektefelle over 24 år og egne barn under 18 år
  • Voksne som søker om familiegjenforening må ha opparbeidet seg tilfredsstillende kunnskaper om norsk språk og samfunnsliv, samt dokumentere at de er i stand til å forsørge sin familie før søknad om familieinnvandring kan behandles.
  • Fremskrittspartiet mener personer som er kommet til Norge gjennom familiegjenforening ikke skal ha rett til ytterligere familiegjenforening
  • Enslige mindreårige asylsøkere skal kun gis midlertidig opphold frem til fylte 18 år. Dette innebærer at enslige ikke gis rett til familiegjenforening.
  • Innføre aktivitetsplikt ved flere kommunale ytelser og støtteordninger, som for eksempel ved redusert foreldrebetaling, bistand til boligkjøp og gratis barnehage.