Obama til velgere: – Verdens skjebne vakler

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama hevder USAs og verdens skjebne står i fare dersom velgerne ikke sørger for å få valgt Hillary Clinton til president neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke på over hundre år har en sittende president drevet så aktiv valgkamp for sin foretrukne etterfølger. Barack Obama kjemper for å sikre arven etter sine åtte år.

Obama har tidligere mislikt å drive valgkamp for andre demokrater og har bare gjort det fordi han har vært pent nødt til det som lederen av Det demokratiske partiet.

I år har han derimot entusiastisk reist fra delstat til delstat for å fortelle velgere hvorfor han mener Hillary Clinton bør overta fra 20. januar neste år.

– Du kan finne et sted å forhåndsstemme, så vi kan fortsette med det vi begynte på for åtte år siden, sa Obama til jubel fra publikum under et valgmøte i Chapel Hill i North Carolina onsdag.

– Republikkens skjebne ligger i deres hender, la han til.

Les også: Obama fordømmer Trumps uttalelser

Beskytter egne seire

– 20 millioner flere har nå helseforsikring. Vi er uavhengige av utenlandsk olje og har doblet produksjonen av fornybar energi. Vi er verdensledende i å bekjempe klimaendringene, vi drepte Osama bin Laden, og alle står nå fritt til å gifte seg med den de elsker, sa Obama, med henvisning til at høyesterett har gjort likekjønnede ekteskap lovlig i hele USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye på skrytelisten har kommet gjennom såkalte presidentordre, særlig i innvandrings- og klimapolitikken. Det er ikke lover og bestemmes av presidenten alene.

– Alt dette forsvinner ut av vinduet om ikke vi vinner valget, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den neste presidenten kan rive opp atomavtalen med Iran på dag én, og tilnærmingen til Cuba kan stanses.

Trump-seier vil også trolig bety fortsatt republikansk kontroll i både Senatet og Representantens hus. Da står lovene om helsereformen Obamacare og reformer i finanssektoren for fall.

Les også: Trump: – Meningsmålingene er forfalsket

Mange Clintons-forkjemper

Presidenten er bare en av mange som driver valgkamp for Clinton. Tungvektere som ektemannen Bill, visepresident Joe Biden og senatorene Bernie Sanders og Elisabeth Warren reiser også rundt til de viktige vippestatene.

Aller viktigst har Michelle Obama vært. Den svært populære førstedamen har gått fra å være skeptisk til både politikk og Clinton for åtte år siden, til å bli hennes mest effektive såkalte «surrogat».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har på sin side færre populære folk som kan drive valgkamp for ham, og det er stort sett bare barna hans og visepresidentkandidat Mike Pence som gjør det.

Obama har hatt lange perioder med dårlig oppslutning, men under årets valgkamp har tallene hans steget jevnt og trutt. Nå mener i snitt 52,3 prosent at han gjør en god jobb. Til sammenligning mente 29 prosent at George W. Bush gjorde en god jobb da han forlot Det hvite hus i 2008.

Les også: FN-ekspert: – Trump sprer fremmedhat og løgner

Ivrigst på 100 år

Obama har også omfavnet flere enn 150 andre demokratiske kandidater. De kjemper om alt fra å bli senatorer og guvernører til delstatsrepresentanter og dommere.

Ikke på hundre år har en sittende president kjempet så hardt for sin etterfølger og for partiet som Obama nå gjør, skriver kringkasteren NPR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

John McCain ville ikke bli sett med Bush Jr. under valgkampen for åtte år siden. Bill Clinton drev heller ikke valgkamp i 2000, til tross for at han var svært populær, fordi demokratenes kandidat Al Gore ikke ville forbindes med Lewinsky-skandalen.

Ikke engang populære, men omstridte Ronald Reagan drev valgkamp for sin visepresident og etterfølger George Bush Sr. i 1988.

Les også: Clinton vil satse grønt, Trump vil brenne kull