Clintons forsprang minker

Hillary Clinton (t.h.) og hennes nære medarbeider Huma Abedin, som har en sentral rolle i kontroversen rundt funnet av de nye Clinton-epostene.
Hillary Clinton (t.h.) og hennes nære medarbeider Huma Abedin, som har en sentral rolle i kontroversen rundt funnet av de nye Clinton-epostene. Foto: Brian Snyder / Reuters

Donald Trump har vind i seilene og nærmer seg Hillary Clinton på meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er det for tidlig å si sikkert hvor stor påvirkning FBIs funn av nye Clinton-eposter vil ha på valgkampen.

To ferske meningsmålinger gir Clinton et forsprang på bare 1 prosentpoeng. Men begge målingene ble delvis gjennomført før den nye vendingen i epost-saken ble kjent.

Les også: Senator: FBI-sjefen kan ha brutt loven

Allerede rundt 15. oktober begynte Trump så smått å ta innpå Clinton, viser gjennomsnittet av målingene utarbeidet av RealClearPolitics. På dette tidspunktet hadde Clinton en ledelse på over 6 prosentpoeng.

Ligger fortsatt best an

Modellene til statistikeren Nate Silver, som ofte har truffet svært godt med sine spådommer om valgresultat i USA, viser samme tendens. Også her begynte avstanden mellom presidentkandidatene å minke i midten av oktober.

Les også: Nye eposter truer Clintons ledelse

På gjennomsnittet av meningsmålingene er det nå lite igjen av ledelsen som Clinton opparbeidet seg i perioden hvor de første debattene mellom henne og Trump ble holdt. Mange kommentatorer mente debattene ble vunnet av Clinton.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump på et valgkampmøte i Colorado søndag. Foto: Carlo Allegri / Reuters
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump på et valgkampmøte i Colorado søndag. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Silvers modeller tyder fortsatt på at det er Clinton som vil vinne presidentvalget. Grunnen er at modellene tar hensyn til at noen delstater er viktigere enn andre for utfallet av valget.

I Silvers tre ulike modeller har Trump nå mellom 22 og 24 prosents sjanse til å bli USAs neste president.

Les også: Trump gleder seg over ny Clinton-gransking

Trump leder i Florida

Også i de viktige vippestatene, som i praksis avgjøre valget, har imidlertid Trump framgang. I Florida har Trump ledet på flere av de siste meningsmålingene.

I løpet av de neste dagene vil vi få vite om epostsaken styrker Trumps framgang. Før helgen opplyste FBI-sjef James Comey at det er funnet nye eposter som kan ha betydning for etterforskningen av Clintons bruk av en privat epostserver.

Serveren gjorde Clinton sårbar for hacking og datatyveri da hun var utenriksminister. I tillegg kan praksisen ha vært lovstridig.

De nye epostene er funnet på en datamaskin som tilhører den tidligere kongresspolitikeren Anthony Weiner, som etterforskes for å ha send tekstmeldinger med seksuelt innhold til flere kvinner og en 15 år gammel jente.

Les også: Trumps tre strategier for å knekke Clinton

Weiners nå fraseparerte kone, Huma Abedin, er en nær medarbeider av Hillary Clinton. Det antas epostene som FBI nå har funnet, ble sendt til og fra Abedin.

Valget i USA holdes 8. november, men mange velgere har allerede avlagt forhåndsstemme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden