KrF vil øke kontantstøtten til 9.000 kroner

Se opptak av KrFs alternative budsjettforslag her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF vil øke kontantstøtten med 50 prosent fra 6.000 til 9.000 kroner i måneden. Venstre mener kontantstøtten er blitt en hellig ku for partiet og svarer at støtten bør kuttes helt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker en reell valgfrihet for barnefamiliene. Skal det være en reell mulighet til å både velge kontantstøtte og bruke mer tid med barna, så må støtten økes. sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Han understreker at også barnehagene prioriteres i deres budsjettforslag, som lanseres mandag.

Kontantstøtten gis til foreldre med barn på mellom ett og to år som ikke går i barnehage. Antallet mottakere har ligget mellom 26.000 og 28.000 siden 2013, da kontantstøtten ble begrenset til å gjelde ettåringer.

– Hellig ku

Men Kristelig Folkeparti kan ikke regne med støtte fra samarbeidspartiet Venstre. Sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre kaller ideen «veldig dårlig».

– Dette viser at kontantstøtten er blitt en hellig ku for KrF, sier hun.

Melby, som også er nestleder i Venstres programkomité, sier de foreslår å fjerne hele kontantstøtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den fører til at kvinner er hjemme lenger enn de burde. Særlig innvandrerkvinner blir holdt utenfor arbeidslivet, sier Melby, og viser til en rapport fra Nav i høst, der det kommer fram at mødre med barn i kontantstøttealder jobber mindre etter at kontantstøttesatsene ble økt.

Pengene vil Venstre bruke på gratis kjernetid og flere barnehageplasser.

– Det er dét som er reell valgfrihet, sier Melby.

Les også: Nav-rapport: Flere velger kontantstøtte framfor å jobbe

Høyre og Frp lunkne

Høyres programkomité foreslo tidligere i høst å gjøre kontantstøtten kommunal, slik at lokalpolitikerne skal få bestemme om de vil ha den eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kjempet for å avvikle kontantstøtten, og i programkomiteen har vi landet på et kompromiss om å gjøre den kommunal. Det vil det bli debatt om, sa likestillingspolitisk talsperson Tina Bru til NTB i begynnelsen av september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp har i likhet med Venstre foreslått å avvikle ordningen.

– Vi vil ikke lenger ha denne statlige ordningen. Vi ønsker å se på alternative systemer hvor skattefritak står sentralt i stedet for kontantoverføringer. Vi får nå en debatt om det i partiet, og så får vi se hva vi ender med til sist, sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik til Aftenposten 4. september.

Les også: Høyres programkomité vil endre barnetrygd og kontantstøtte