Pirat-leder på Island: – Forandring er vakkert

Birgitta Jonsdottir i Piratpartiet avga sin stemme lørdag. Hun forteller at hun er optimistisk med tanke på valgresultatet. Foto: Reuters / Geirix / NTB scanpix
Birgitta Jonsdottir i Piratpartiet avga sin stemme lørdag. Hun forteller at hun er optimistisk med tanke på valgresultatet. Foto: Reuters / Geirix / NTB scanpix

Pirat-leder Birgitta Jónsdóttir mener at folk er lei uro og ønsker forandring på Island. – Vi er klare, sier hun på valgdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Om folk er lei av å leve i denne uroen vi har hatt her på Island, hvor du aldri vet hva morgendagen bringer, bør man stemme på piratene, sier Piratenes Birgitta Jónsdottir.

Piratpartiet har fått stadig sterkere oppslutning blant islandinger de siste årene. Mange er lei politiske og økonomiske skandaler som har rystet landet, og ønsker seg forandring i politikken.

I dag har piratene tre seter på Alltinget, men det er ventet at partiet vil gjøre et brakvalg lørdag. De siste meningsmålingene viser nærmere 20 prosent oppslutning.

Les også: Radikal venstresving ventes på Island

– Hvis folk på Island er klare, er vi også klare. Forandring er vakkert., sa Jónsdóttir etter at hun hadde avgitt sin stemme i Reykjavík lørdag.

Det er sjeldent ett enkeltparti vinner valget på Island, hvor tolv partiet stiller til årets valg. Trolig blir det enten en sentrum-høyre koalisjon, eller venstrekoalisjon med Piratene blant regjeringspartiene.

– Islendere, som mange europeere og nordamerikanere, er rimelig lei av den etablerte politikken, uavhengig om de stemmer på høyre- eller venstresiden. Jeg tror det er en stor del av grunnen til at piratene nå får så stor støtte, sier Paul Fontaine, nyhetsredaktør i det populære magasinet Raykjavik Grapevine til AP.

Les mer: Stor spenning knyttet til piratene på Island

Personvernpolicy