Bondeorganisasjoner gir Nei til EU økonomisk blåmandag

STERKT UROLIG: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland, her under et folkemøte om avgivelse av suverenitet til EU utenfor Stortinget 13. juni, er redd kampen mot EU blir svekket.
STERKT UROLIG: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland, her under et folkemøte om avgivelse av suverenitet til EU utenfor Stortinget 13. juni, er redd kampen mot EU blir svekket. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Norsk nei-bevegelse skjelver etter at meierigiganten Tine og andre bondeeide selskaper varsler at de vil kutte sin økonomiske støtte til organisasjonen Nei til EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske melkebønders eget selskap, meierigiganten Tine, har varslet at de fra nyttår av vil kutte sin støtte til organisasjonen som kjemper mot norsk EU-medlemskap, Nei Til EU.

De kan få følge av de øvrige bondeeide selskapene og samlet gi Nei til EU en økonomisk blåmandag.

– Dette er en stor bekymring for oss. Vi er veldig takknemlig for støtten vi har fått fra Norsk Landbrukssamvirke, som har vært avgjørende for oss i mange år, sier Nei til EUs leder Kleveland til ABC Nyheter.

Hun bekrefter overfor ABC Nyheter at organisasjonen har fått signaler fra Tine om at de planlegger å kutte støtten.

Det skjer etter at Norsk Bonde- og Småbrukarlags medlemsblad Bonde og Småbruker meldte om uroen som er brutt ut i Nei til EUs fylkeslag om vaklende Tine-støtte.

Les også: Tine ønsker stopp i salget av statlige melkekvoter

Pila peker nedover

Tine står nå for 1,4 millioner av Nei til EUs årsbudsjett på 19 millioner kroner.

– Vi har gjort hva vi har kunnet for å fortelle om viktigheten av vår organisasjon. Tenk bare hvor viktig det er for norske melkeprodusenter å stå utenfor EU. I EU er prisene melkebøndene får utbetalt, på bunnivå, sier Kleveland.

Tines tilskudd inngår i den samlede støtten på 5,2 millioner kroner fra de bondeeide samvirkeselskapene. For få år siden reduserte landbruket sin støtte til norsk nei-bevegelse fra 6,7 millioner kroner.

Nå er det oppstått uro for at Tine skal inspirere de andre landbruksselskapene til å gå samme vei med ytterligere innstramming.

Det bekrefter styreleder Sveinung Svebestad i kjøtt- og slakteriselskapet Nortura, at det er grunn til:

– Støtten til Nei til EU og andre organiasjonser gjør vi i forståelse sammen med de andre organisasjonene etter en fordelingsnøkkel i Landbrukssamvirket. Der kan jeg bekrefte at det også er en vurdering av støttebeløpet til Nei til EU, sier Svebestad til ABC Nyheter.

Også Nortura bidrar med 1,4 millioner til neibevegelsen.

– Vi må hele tiden vurdere vår ressursbruk, sier også Tines styreleder Trond Reierstad til ABC Nyheter.

– EU-medlemskap ikke så aktuelt nå

– Hvorfor skjer dette nå?

– Det blir en prioritering av hva vi skal bruke pengene på. Spørsmålet om EU-medlemskap er ikke særlig aktuelt nå, i motsetning til andre spørsmål som handelsavtaler, sier Nortura-lederen.

- Men jeg kan bekrefte at det ikke er snakk om å kutte hele støtten. Vi vurderer størrelsen på den, legger Svebestad til.

Foran de to folkeavstemningene i 1972 og 1994 om norsk EU-medlemskap, var landbrukets selskaper svært viktige bidragsytere for å sikre nei-flertallet i kampanjene forut.

Siden den gang har de bondeeide selskapene blitt mer profesjonalisert enn før og meldt seg inn i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO. NHO har hele tiden har vært tungvekter på ja-siden, men har på sin side kuttet støtte til Europabevegelsen.

Les også: Hvem skal eie Norge?

– Er dette i bøndenes interesser?

Kleveland er veldig spent på et styremøte i Norsk Landbrukssamvirke i desember, der de bondeeide selskapenes støtte ti Nei til EU blir avgjort.

– Vi har allerede måttet kutte to stillinger. Et eventuelt kutt fra landbruket vil komme på toppen neste år, sier Kleveland.

Styreleder i Norsk Landbrukssamvirke, paraplyorganisasjonen for 16 bondeeide landbruksselskaper, med Tine, Nortura og Felleskjøpene som de største, er samme mann som leder Tine, Trond Reierstad.

– Jeg kan ikke forstå at det er i pakt med Tines medlemmer å kutte støtten til Nei til EU. Jeg er kjent med at våre fylkeslag har tatt opp dette med Tines produsentlag rundt i landet, sier Kleveland.

Les også: Tine flytter mer av Jarlsberg-produksjonen til Irland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden