Clinton vil satse grønt, Trump vil brenne kull

En grønnkledd Hillary Clinton hilser på sine tilhengere i Raleigh i North Carolina. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix
En grønnkledd Hillary Clinton hilser på sine tilhengere i Raleigh i North Carolina. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens Donald Trump vil skrote Parisavtalen og satse på kull, lover Hillary Clinton en massiv utbygging av grønn energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimapolitikken til de to presidentkandidatene har fått begrenset oppmerksomhet i valgkampen i USA.

I løpet av tre TV-sendte debatter fikk de ikke ett eneste spørsmål om klima av debattlederne. Amerikanske medier er blitt anklaget for å tie temaet i hjel – selv om det er blitt mer omtalt enn i tidligere valgkamper.

Samtidig er klimaendringer og energipolitikk blant områdene hvor Trump og Clinton står aller lengst fra hverandre.

– Donald tror klimaendringene er en bløff som kineserne står bak. Jeg tror dette er reelt, sa Clinton i den første presidentdebatten.

Les også: Clinton leder på alle målinger

– Bullshit

I duellen med Clinton nektet Trump for å ha sagt noe slik. Men i 2012 skrev han på Twitter at kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.

Trump har også kalt klimaforskningen «svindel» og «bullshit». Blir han president, lover han å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming. I tillegg vil han forsøke å skrote resultatet av 20 år med internasjonale klimaforhandlinger – Parisavtalen.

Den trer formelt i kraft 4. november, fire dager før presidentvalget i USA.

– Han har også lovet å gjenoppbygge USAs kullindustri, sier forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.

Les også: – Clinton vil ha Biden som utenriksminister

Viktige reguleringer

Reguleringer innført av Barack Obama for å kutte USAs utslipp av klimagasser, vil trolig forsvinne hvis Trump blir president.

Clinton lover på sin side å videreføre og utvide reguleringene – blant dem Clean Power Plan, som skal kutte CO2-utslipp fra amerikanske kraftverk.

– Dette er veldig viktig siden planen vil få en svært direkte effekt på USAs utslipp, sier Bang til NTB.

Vinner Clinton valget, lover hun å få på plass en halv milliard solcellepaneler i løpet av sin første presidentperiode. Fornybar energi skal dekke strømforbruket til alle boliger i hele USA.

Clinton vil overholde USAs utslippsmål i Parisavtalen, og be om klimaråd fra nobelprisvinner, klimaaktivist og tidligere visepresident Al Gore.

Les også: Trumps tre strategier for å knekke Clinton

Støtte i partiet

Selv om Trump i klimapolitikken ligger milevis unna Clinton, har han mange meningsfeller i sitt eget parti.

En lang rekke republikanske politikere stiller seg tvilende eller avvisende til klimaforskningen. Også partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, vil trekke USA fra Parisavtalen.

Siden Trump er på linje med resten av partiet, tror Bang at han kommer til å gjennomføre klimapolitikken sin. Det kan i så fall få dramatiske konsekvenser for den globale kampen mot klimaendringene.

Les også: Trump: – Meningsmålingene er forfalsket

– Dystopisk mareritt

Hvis ikke USA holder sine utslippsløfter, er det høyst uvisst om Kina og andre store u-land vil oppfylle sine. Løftebrudd kan få tilliten mellom landene til å forvitre.

– Energivisjonen til «The Donald» er et dystopisk mareritt som vil øke USAs utslipp og få den internasjonale innsatsen for å bekjempe klimaendringene til å kollapse, mener Joseph Curtin, klimarådgiver for regjeringen i Irland.

Meningsmålingene tyder ikke på at Trump får mulighet til å virkeliggjøre sin visjon. Men selv om Clinton skulle vinne valget, vil hun få problemer med å realisere sine grønne planer hvis Republikanerne fortsatt kontrollerer Kongressen.

I så fall kan de fortsette å stikke kjepper i hjulene for nye klimatiltak, slik de har gjort i Barack Obamas tid som president.

Les også: Putin: – Er USA en slags banarepublikk?

Personvernpolicy