Snittmåling med KrF på vippen

Med fortsatt støtte fra både Venstre og KrF ville Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) beholdt makten tross tilbakegang dersom snittet for oktober var valgresultatet. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Med fortsatt støtte fra både Venstre og KrF ville Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) beholdt makten tross tilbakegang dersom snittet for oktober var valgresultatet. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et gjennomsnitt av ni nasjonale meningsmålinger i oktober gir regjeringen og støttepartiene stortingsflertall med knapp margin. Men om KrF bytter side, ryker flertallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snittmålingen, som presenteres i Stavanger Aftenblad, viser en fremgang på 2 prosentpoeng for Arbeiderpartiet siden september Partiet får en oppslutning på 36,6 prosent. De tidligere rødgrønne regjeringspartnerne i Sp og SV havner på henholdsvis 6,7 og 3,8 prosent, noe som er en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng for hvert parti.

Høyre går tilbake 0,2 til 24,5 prosent, mens Frp faller 1,1 til 13,5. Støttepartiene KrF og Venstre får en oppslutning på henholdsvis 4,5 (-0,4) og 4,3 (-0,1).

De Grønne går tilbake 0,1 til 2,6, mens Rødt går opp 0,2 til 1,8 prosent.

Regnet om i mandater betyr dette at Ap ville fått 67 plasser på Stortinget. SV er under sperregrensen, men får to mandater, mens Rødt og MDG får ett hver i beregningen. Med tolv plasser til Senterpartiet, gir det 83 mandater til en utvidet rødgrønn koalisjon.

Høyre og Frp tildeles 45 og 25 mandater. Med åtte hver til støttepartiene gir det en total på 86. Nok til å beholde flertallet, men ikke nok til å sikre blått styre dersom KrF skulle velge å bytte side.

Les også: Pirater kan kapre seieren på Island

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden