Søreide står foran nye tøffe fosvarsforhandlinger

MØTEVIRKSOMHET: Forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide (H) går fra møte til møte i arbeidet med ny langtidsplan for Forsvaret.
MØTEVIRKSOMHET: Forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide (H) går fra møte til møte i arbeidet med ny langtidsplan for Forsvaret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) følger nøye med på forsvarsforhandlingene på Stortinget. Torsdag møtte hun blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søreide har også tidligere denne uken vært i politiske samtaler på Stortinget, der regjeringspartiene i øyeblikket forsøker å samle flertall for langtidsplanen for Forsvaret. Det har vært snakk om flere møter på ulike nivåer, etter det NTB får opplyst.

Forhandlingene om langtidsplanen er krevende, ikke minst fordi planen griper rett inn i arbeidet med statsbudsjettet for neste år. Høyres forsvarspolitiske talsperson Øyvind Halleraker utelukker ikke økte bevilgninger til Forsvaret, utover det regjeringen legger opp til i statsbudsjettet for 2017.

– Det kan godt hende at vi må plusse på noen kroner, sier han.

Avlyst møte

I forrige uke tok Venstre, KrF og Sp pause fra forhandlingene, men avbrekket var i praksis over mandag da de parlamentariske lederne ble koblet inn. SV har brutt forhandlingene, og er ikke med i drøftelsene.

Det var egentlig meningen at de parlamentariske lederne skulle møtes til nye samtaler torsdag ettermiddag, men møtet ble utsatt. Mens utenriks- og forsvarskomiteen jobber videre med de mer ukontroversielle sidene ved langtidsplanen, er de mest brennbare spørsmålene løftet til de parlamentariske lederne.

Konkret dreier det seg om følgene som langtidsplanen vil ha for forsvarsbudsjettet for 2017, samt omtalen som planen gir Hæren og Heimevernet. Også de tre store investeringene i langtidsplanen til kampfly, maritime overvåkingsfly og ubåter ligger her.

Ultimatum

Arbeiderpartiet og regjeringspartiene har stilt som forutsetning at disse investeringene ikke rokkes ved. Samtidig vil Ap, Sp, KrF og Venstre styrke Hæren og Heimevernet. De tre første partiene åpner for at dette skjer ved å øke de totale bevilgningene til Forsvaret i 2017, mens Venstre primært vil finne midler til Hæren og Heimevernet ved å omprioritere innenfor budsjettrammen.

Spørsmål om kutt og innstramminger som langtidsplanen tar til orde for, er også et hett tema i forhandlingene. Stikkord er flytting av helikoptre fra Bardufoss til Rygge, nedleggelsen av kystjegerkommandoen i Harstad, Andøya flystasjon, Sjøheimevernet og Forsvarets musikkorps.

– Ingenting er på plass før alt er på plass. Men det går framover. Jeg har et godt håp om at vi vil finne fram til en god løsning, sier Halleraker.

Budsjettforhandlingene starter trolig 2. november, mens innstillingen om langtidsplanen for Forsvaret skal avgis innen 4. november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden