Trude Drevland svært kritisk til politilekkasjer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergens tidligere ordfører Trude Drevland vil ikke spekulere på om korrupsjonssaken mot henne ender i tiltale. I sin nye bok går hun kraftig ut mot lekkasjer fra politiet til pressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Trude Drevland

• Politiker fra Høyre. Ordfører i Bergen fra 2011 til 2015.

• Kritisert fordi hun i juni 2014 lot cruisereder Torstein Hagen betale en reise med hans privatfly til Venezia der Drevland deltok i sjøsettingen av Hagens skip Viking Star.

• Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak i mai 2015. Den ble henlagt, men statsadvokaten beordret ny etterforskning, og 18. september 2015 ble Drevland siktet for grov korrupsjon.

• Drevland gikk ut i ulønnet permisjon. Ordførervevet gikk ved valget i september til Arbeiderpartiet.

• Utdannet sykepleier. Var næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd før hun ble byråd for helse- og sosialsektoren 2003-2007. Varaordfører 2007-2011.

• Født og oppvokst på Melbu i Hadsel kommune i Vesterålen i Nordland. Søster av avdøde skuespiller Lars Andreas Larssen.

(Kilde: NTB, Wikipedia)

– Jeg kritiserer ikke politiet alene, men er meget kritisk til lekkasjene til pressen og at pressen har informasjon før de saken gjelder, er informert. Det synes jeg er et samfunnsproblem, sier Drevland til NTB.

I boka «Litt privat», som ble sluppet torsdag, forteller hun at politiet brukte telefonavlytting da de etterforsket korrupsjonssaken mot henne.

Les også: Korrupsjonsekspert om Drevland-saken: – Politiet må også se på givers rolle

I sjokk

– Du har blitt telefonavlyttet. Fra 11. september 2015 til 8. oktober 2015, var beskjeden hun fikk under et avhør hos Hordaland politidistrikt 20. mai i år, forteller hun i boka.

– Det føltes som om jeg gikk i sjokk. Kroppen ble helt nummen, og blodet forsvant fra hjernen. Jeg kunne høre at de snakket et sted i det fjerne, skriver hun.

Hun skriver at også SMS-ene hun hadde sendt og mottatt, var omfattet av avlyttingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra før hadde de fratatt meg æren, rollen som ordfører og min politiske karriere. Nå fratok de meg også all min egenverdi, der de hadde sittet og overhørt enhver samtale, privat eller ikke, skriver Drevland.

Hun skriver at beskjeden kom i den verste perioden i hennes liv, hvor hun var så langt nede som hun aldri har vært verken før eller senere.

Drevland kommer også med krass kritikk av hvor lang tid politiet har brukt på å etterforske saken.

– Politiet jobber som lus på en tjærekost, skriver hun blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Drevland-siktelsen omfatter gave hun takket nei til

Dominerer livet

Trude Drevland ble i september i fjor siktet for grov korrupsjon i forbindelse med sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Det er fortsatt ikke tatt ut tiltale i saken. På spørsmål om hun tror det ender i tiltale, sier Drevland:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke prosedere eller spekulere. Spekulere gjør jeg nok i stille stunder, men offentlig spekulerer jeg ikke på noe Nå skal statsadvokaten få ro til å gjøre en viktig jobb i en meget alvorlig sak, sier hun til NTB etter å ha presentert boka si på en uvanlig godt besøkt pressekonferanse i Oslo.

Drevland sa at korrupsjonssaken fullstendig dominerer livet hennes:

– Jeg tenker på den hver time, hver dag. Ventetiden har vært helt fryktelig. Jeg vil bare ut av dette marerittet fortest mulig, sa hun.

Aschehougs forlagsdirektør Kari Spjeldnæs kunne fortelle at forlaget tok kontakt med Drevland for første gang for over to år siden, før det var spørsmål om noen korrupsjonssak.

Les også: Høyre slår ring om Drevland

Ikke bitter

Drevland selv sa at det har vært godt å få sagt mye av det hun har opplevd og erfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært godt å få satt en del ting på plass. Men boka er jo skrevet mens jeg var og er i min verste livskrise. Jeg har kjent mye på usikkerheten, sa hun, og la til at hun nødig ville virke patetisk selvmedlidende i boka.

På spørsmål fra NTB om hun er bitter over det hun har opplevd sier hun:

– Nei, jeg er ikke bitter. Jeg vet ikke hvordan det er å være bitter. Og jeg håper inderlig at det ikke noe sted i boka kan høres ut som om jeg er det. Å være bitter fører ikke noe sted hen, sier Trude Drevland.