Pirater kan kapre seieren på Island

UTRADISJONELLE: Birgitta Jónsdóttir leder et parti hun selv tidligere har sagt hun håper ikke blir et langvarig prosjekt.
UTRADISJONELLE: Birgitta Jónsdóttir leder et parti hun selv tidligere har sagt hun håper ikke blir et langvarig prosjekt. Foto: Staff / Reuters

Det islandske Piratpartiet er i ferd med å bli historisk som de første «piratene» som kan vinne et valg på ny nasjonalforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de siste meningsmålingene leder partiet med 22,6 prosent av stemmene. Det betyr at mer en én av fem islendinger vil krysse av for Piratpartiet i nyvalget lørdag 29. oktober.

Men dagens regjeringsparti, Selvstendighetspartiet, puster piratene i nakken med 21,1 prosent på målingene. Også Venstrebevegelsen – De grønne ser ut til å kunne gjøre det bra med 18,6 prosent.

Meningsmålingen ble gjennomført mellom 14. og 19. oktober. I alt 2.300 stemmeberettigede ble spurt om hvilket parti de vil stemme på.

Forbløffet

Piratpartiet ble historisk allerede i 2013 da de fikk drøyt 5 prosent av stemmene, noe som ga dem tre representanter i nasjonalforsamlingen – som det eneste landet i verden.

Partiets medlemmer er en broket samling anarkister, hackere, frihetstilhengere og nettnerder. Politikken vedtas gjennom internettavstemninger, en metode piratene mener også regjeringen burde ta i bruk, skriver Washington Post.

Partiet definerer seg verken som en del av høyre- eller venstresiden, men som en radikal bevegelse som kombinerer det beste fra begge sider, ifølge avisa.

Den voldsomme framgangen på meningsmålingene forbløffer også poeten, dataprogrammereren og den tidligere WikiLeaks-aktivisten Birgitta Jónsdóttir, som grunnla Piratpartiet i 2013.

– Ikke tale om, svarer hun på spørsmål om hun hadde sett for seg at partiet ville havne i regjeringsposisjon så raskt.

Les også: Pirat-leder: – Jeg ønsker at Piratpartiet skal bli et kortvartig prosjekt

Synker som stein

LEDER: Piratpartiet og Birgitta Jónsdóttir har ca hver femte velger bak seg. Foto: NTB scanpix
LEDER: Piratpartiet og Birgitta Jónsdóttir har ca hver femte velger bak seg. Foto: NTB scanpix

Dersom det endelige valgresultatet blir slik målingene antyder, vil både Piratpartiet og Selvstendighetspartiet få 15 seter hver av Alltingets i alt 63 seter, ifølge Iceland Monitor.

Selvstendighetspartiet har hatt regjeringsmakten på Island i det meste av etterkrigstiden, men partiets glans bleknet og forsvant under finansboblen i 2008 som nærmest knuste landets økonomi.

– Folk er fortsatt sinte på oss på grunn av det, erkjenner Birgir Ármannsson, som representerer partiet på Alltinget, som for øvrig er verdens eldste folkevalgte forsamling.

Folkets skepsis har også rammet det nåværende regjeringspartiet, Framskrittspartiet, hardt. Partiet har falt som en stein på meningsmålingene, og oppslutningen er nå bare i overkant av 9 prosent. Det kan bety at partiet mister 13 av sine 19 representanter i nasjonalforsamlingen.

Les også: Piratpartiet: – Ja, vi tar gjerne over makta

Panama-avgang

Partiets tidligere leder Sigmundur David Gunnlaugsson ble tvunget til å gå av som statsminister i april etter at de såkalte Panama-papirene avslørte at flere høytstående islendinger, inkludert statsministeren selv, hadde koblinger til selskaper registrert i skatteparadiser.

Gunnlaugssons partifelle Sigurdur Ingi Jóhannsson tok over som statsminister.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden