Flertall for gjeninnføring av stryking

Velgerne bør få lov til å uttrykke hvilke kandidater de ikke liker og ikke bare de liker ekstra godt, mener Høyre og Frp Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Velgerne bør få lov til å uttrykke hvilke kandidater de ikke liker og ikke bare de liker ekstra godt, mener Høyre og Frp Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frp og Høyre vil gi velgerne tilbake retten til å stryke kandidater de ikke liker ved kommune- og fylkestingsvalg. Forslaget har flertall med støtte fra Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget fjernet muligheten til å stryke kandidater i forkant av kommunevalget i 2003. Begrunnelsen var at strykingen spesielt kunne gå utover kandidater med innvandrerbakgrunn, og til dels kvinner, og hemme rekrutteringen til lokalpolitikken. Nå vil Høyre og Fremskrittspartiet fremme et forslag for Stortinget om å gi velgerne strykeretten tilbake.

Populær ordning

– Det vil være et viktig bidrag for å styrke lokaldemokratiet. Jeg mener det er en lite demokratisk ordning at velgerne kan gi personstemmer til kandidater de liker særlig godt, mens de man ikke liker, har immunitet mot velgernes meninger, sier leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad (Frp).

Han viser til en rapport som Institutt for samfunnsforskning utførte for Kommunaldepartementet i 2009, som konkluderer med at ordningen var populær og mye brukt.

Mer demokrati

Det er kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget som skal komitébehandle forslaget, som vil få flertall i Stortinget. I tillegg til regjeringspartiene har Venstre bekreftet sin støtte, og det gir tilstrekkelig flertall, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Politikerne har gått for langt i å gi partiene makt på bekostning av innbyggerne. Gjeninnføring av muligheten til å stryke kandidater, i tillegg til muligheten for ekstrastemmer, gir både mer demokrati og vitalisering av lokalpolitikken, sier Frank Jenssen, som representerer Høyre i kommunalkomiteen.

Les også: Listhaug fikk viljen sin - blir listetopp

Personvernpolicy