EU-kommisjonen anbefaler forlenget grensekontroll

EU-kommisjonen anbefaler at den midlertidige grensekontrollen i Norge og fire andre Schengen-land forlenges med tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen legger nå fram sin anbefaling for EUs ministerråd, som tar den endelige beslutningen i saken.

Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike har alle innført midlertidig grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen. Ordningen er blitt forlenget i flere omganger, sist i mai da den ble forlenget med seks måneder til 12. november.

De fem landene sendte i forrige uke et felles brev til EU-kommisjonen der de ba om tillatelse til å fortsette med kontrollene.

Anundsen fornøyd

– Jeg er fornøyd med at EU-kommisjonen har imøtekommet vårt ønske om å forlenge grensekontrollen på indre grenser. Det gjør oss i stand til å fortsatt sikre grensene våre og opprettholde indre sikkerhet, sier justisminister Anders Anundsen.

Kommisjonen mener situasjonen ennå ikke er fullt ut normalisert etter fjorårets store flyktningstrømmer.

– Begrenset forlengelse

– Vi arbeider hardt for at alt skal fungere som normalt igjen i Schengen-området så snart som mulig, og vi har gjort store framskritt. Men vi er ikke helt i mål. Derfor foreslår vi en begrenset forlengelse, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos understreker at målet fortsatt er å oppheve de indre grensekontrollene så snart EU har fått tilstrekkelig kontroll på yttergrensene.

Den norske grensekontrollen startet i november i fjor og gjelder ferjer som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden