Mot listetopp for Listhaug og Dale

Frank Sve nekter for å ha blitt presset til å trekke seg fra nominasjonskampen i Møre og Romsdal Frp. Hans retrett åpner for at Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale settes på topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er tre gode kompiser som i en nominasjonsprosess kom skjevt ut fra hoppkanten. Ingen av oss hadde lyst til å tryne, sa Sve da han redegjorde for sin beslutning tirsdag. Det skjedde på kontoret til parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik, med Dale og Listhaug på hver sin side.

At de tre Frp-politikerne drev intern valgkamp og posisjonering mot hverandre, var uheldig, erkjenner han.

– Det hele ble kleint. Det sa jeg tidlig ifra om. Jeg likte det ikke, sier Sve, som går ut av lista i sin helhet og anbefaler nominasjonskomiteen å samle seg om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på første- og landbruks- og matminister Jon Georg Dale på andreplass.

Bakgrunn: Listhaug: – Jeg vil ha førsteplassen

– Ingen press

Frp-leder Siv Jensen avviser at hun har blandet seg inn i nominasjonsprosessen, og Sve bedyrer selv at ingen har presset ham til å tre til side.

– Da hadde det blitt bråk, sier Sve, som mener han hadde hatt en reell sjanse til å bli valgt som førstekandidat under nominasjonsmøtet i februar.

– Alle kunne vi ha vunnet slaget, men samtidig tapt krigen – altså skadd partiet. Vi har ikke pratet godt i hop, for jeg visste ikke at Sylvi ikke ville være aktuell for en andreplass på lista, sier Sve, som i dag er fylkesleder for Frp i Møre og Romsdal.

– Vi rotet det til og begynte å posisjonere oss framfor å prate sammen, sier Dale.

Listhaug beskriver det hele som en kommunikasjonssvikt. Først gjennom samtaler i helgen fikk de snakket ut og avklart situasjonen.

– Det er utrolig storsinnet av Frank å tre tilbake. Han er en markant politiker i Møre og Romsdal. Det ville ha blitt spennende å stå i dette til februar, men for partiet ville det ha vært skadelig, sier Listhaug.

Les også: Listhaugs hyggeprat med islamfiendtlige Ronny Alte

Ledig plass

Topplasseringen ble ledig da parlamentarisk leder Harald Nesvik tidligere denne måneden kunngjorde at han likevel ikke søker gjenvalg. Da Nesvik trådte tilbake, pekte en enstemmig nominasjonskomité på Frank Sve, med Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale på plassene bak.

Da det ble klart at de to statsrådene ikke ville akseptere noe annet enn henholdsvis første- og andreplass, lå det an til en kampvotering som godt kunne ha endt med at Listhaug havnet utenfor stortingslista. Det slipper Frp nå.

– Jeg er stolt over måten Frank har håndtert dette på. Han har vist at han nok en gang setter partiet først, sier Nesvik.

Den endelige innstillingen fra nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal Frp ventes å komme i løpet av få uker. Selve nominasjonsmøtet finner sted 4. februar.

Les også:

Drapstrussel ble liggende på Listhaugs Facebook-side

Listhaug ikke helt trygg på Grønland

Fabian Stang blir statssekretær for Listhaug

Sylvi Listhaug:

* Norsk politiker (Frp). Innvandrings- og integreringsminister siden 2015.

* Født 15. desember 1977 i Ålesund (38 år gammel)

* Oppvokst på familiegården med melkeproduksjon i Ørskog på Sunnmøre. Utdannet adjunkt fra Høgskulen i Volda, med fordypning i samfunnskunnskap, historie og spesialpedagogikk.

* Politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe 2001-2004, byråd i Oslo for velferd og sosiale tjenester 2006-2010 og for helse og omsorg 2010-2012. Medlem av Frps sentralstyre fra 2005. Landbruks- og matminister 2013-2015.

* 1. vararepresentant til Stortinget fra Oslo 2009– 2013.

* Arbeidserfaring utenfor politikken som seniorrådgiver for kommunikasjonsbyrået First House fra 2012, faglærer på Sjøholt skule 2000-2001 og pleieassistent på Ørskog aldersheim 1995-2000.

* Gift, to barn.

(Kilde: Landbruksdepartementet, NTB, Wikipedia)

Personvernpolicy