Eksperter mener USA-valget er avgjort

Hillary Clinton har ifølge meningsmålingene sikret seg en klar ledelse til Donald Trump, to uker før presidentvalget i USA.
Hillary Clinton har ifølge meningsmålingene sikret seg en klar ledelse til Donald Trump, to uker før presidentvalget i USA. Foto: Carlos Barria / Reuters

Hillary Clintons forsprang på Donald Trump krymper, men demokratenes presidentkandidat ser likevel ut til å stikke av med en klar seier i kappløpet mot Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før presidentvalget leder Hillary Clinton med 47,8 prosent, mot Donald Trumps 42,3 prosent, viser et gjennomsnitt av de siste ni landsdekkende meningsmålingene i USA, regnet ut av RealClearPolitics.

Clintons forsprang, som tidligere i måneden var oppe i 7 prosentpoeng, er nå på 5,5 prosentpoeng.

Ingen presidentkandidat har noensinne greid å innhente et forsprang på mer enn 4 prosentpoeng i løpet av de siste ukene før et valg i USA.

Les også: Trump: – Meningsmålingene er forfalsket

Klart flest valgmenn

Takket være det amerikanske valgsystemet er det ikke nødvendigvis den som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av de 538 valgmennene fra delstatene.

Statistikkguruen Nate Silver tar for seg meningsmålinger i samtlige delstater, vekter dem etter hvor godt de har truffet tidligere og har en bemerkelsesverdig evne til å spå utfallet av amerikanske presidentvalg.

Under presidentvalget i 2008 spådde Silver riktig utfall i 49 av USAs delstater, ved siste valg spådde han riktig i alle de 50 delstatene.

Ekspertene lever Donald Trump stadig mindre sjanser for å bli USAs neste president. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Ekspertene lever Donald Trump stadig mindre sjanser for å bli USAs neste president. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Dersom han nok en gang treffer med sin analyse, vil Clinton ende opp med nærmere 340 valgmenn 8. november, 70 flere enn det hun trenger for å bli USAs neste, og første kvinnelige, president.

Les også: Trump buet ut på veldedighetsmiddag

Levnes ingen sjanser

Silver gir Clinton 86,3 prosent sjanse for å vinne valget, mens Trumps levnes 13,7 prosent sjanse for å bli USAs neste president.

The Huffington Post analyserer også målinger og statistikk, og er enda sikrere på utfallet av valget.

Nettavisen gir nå Clinton hele 96,6 prosent sjanse for seier, mens Trumps sjanse er på fattige 3,2 prosent.

Les også:

Clinton vil ha overlegen seier

Clinton: – Trump er Putins «nikkedukke»

Trump mener derimot at han leder valgmålingene:

USAs presidentvalg:

* Valgdagen er 8. november.

* Vippestater er delstater i USA hvor det er reell mulighet for at begge kandidatene kan vinne.

* Slike delstater har historisk sett gjerne skiftet mellom partiene. Stater der ett parti tradisjonelt har hatt solid flertall, kan utvikle seg til vippestater.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utsett av de 50 delstatene og hovedstaden Washington. Fordi antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene, er noen vippestater mer avgjørende for valget enn andre.

* I årets valg regnes elleve delstater som vippestater. De viktigste er Ohio og Florida, som ofte avgjør valget.

* Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

* Samtidig med valget av president er samtlige seter i Representantenes hus og omtrent en tredel av de 100 medlemmene av Senatet, på valg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden