330 amerikanske marinesoldater til Værnes

US MARINES: Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen tillater amerikanske soldater på norsk jord, i et såkalt rotasjonssytem.
US MARINES: Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen tillater amerikanske soldater på norsk jord, i et såkalt rotasjonssytem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge setter i gang en prøveordning hvor 330 amerikanske soldater deltar i rotasjonsbasert trening her til lands. SV advarer mot en mer permanent tilstedeværelse på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marinesoldatene skal holde til på Værnes i Nord-Trøndelag. Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet. Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes.

Ordningen kom i stand etter en amerikansk henvendelse. Den starter opp i januar 2017 og vil bli evaluert i løpet av året.

Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om prøveordningen mandag kveld.

– Ikke fast base

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier hun.

Men SV-leder Audun Lysbakken mener høyeste prioritet nå bør være satsing på landets nasjonale forsvar, ikke økt amerikansk tilstedeværelse i Norge.

– Det skal sies at dette er en prøveordning. Men det er et viktig spørsmål om dette blir til en form for varig eller permanent tilstedeværelse, sier han til NTB.

– Det vil vi advare mot, fordi det ikke er et riktig signal for Norge å sende i det sikkerhetspolitiske klimaet vi har nå, legger Lysbakken til.

Pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen sier dette kan bidra til å igjen gjøre nordområdene til et konfrontasjonsområde. Han er derfor kritisk til vedtaket.

– I sum sender dette uheldige signaler østover, sier Børresen til NRK.

– I tråd med praksis

Eriksen Søreide mener rotasjonsprogrammet gir en unik mulighet til å trene sammen med amerikanske styrker under norske forhold. Statsråden understreker at forsvaret av Norge er helt avhengig av alliert forsterkning, og at ordningen er i tråd med basepolitikken.

– Det er viktig å huske at det norske forsvaret aldri har vært dimensjonert for å håndtere forsvaret av Norge alene, sier Eriksen Søreide.

Både hun og Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt avviser overfor NTB at ordningen med de amerikanske soldatene er en endring av norsk praksis.

– Det er innenfor rammen av norsk basepolitikk og helt forutsigbart fra norsk side. Det er ingenting nytt i dette, sier Huitfeldt.

Eriksen Søreide viser til at tiltaket er i tråd med norsk praksis helt tilbake til 1949.

– Styrker Forsvaret

Etter at Adresseavisen først omtalte saken var Venstre sterkt kritisk til planene, mens Frp, SV og Sp krevde flere svar fra statsråden.

Sp mener blant annet at regjeringen nedprioriterer Hæren og har krevd svar på om dette nå gir seg utslag i økt amerikansk nærvær i Norge.

Eriksen Søreide mener det er å snu problemstillingen på hodet og peker på at styrking av Norges forsvar er en forutsetning for å få til det planlagte samarbeidet.

– Dette er ikke et resultat av stramme prioriteringer i Norge. Tvert imot styrker vi forsvarsbudsjettet kraftig, med 1,9 milliarder kroner bare i 2017, sier hun.

Personvernpolicy