33 sjefer i statlige selskaper tjener mer enn Solberg

ÅRSLØNN PÅ 7,6 MILLIONER: Posten NorgeS konsernsjef Dag Mejdell har til salt i grøten.
ÅRSLØNN PÅ 7,6 MILLIONER: Posten NorgeS konsernsjef Dag Mejdell har til salt i grøten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Erna Solberg (H) tjener mest i regjeringen, men 33 av 42 toppsjefer i selskaper som er heleid av staten, tjener mer enn statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens statsministeren i fjor fikk en godtgjørelse på 1,7 millioner kroner, ligger Gassco-sjef Brian Bjordal på lønnstoppen i de statlige selskapene med 8,1 millioner kroner, skriver Aftenposten.

En oversikt avisen har laget viser at tre av fire toppleder i disse selskapene tjener mer enn regjeringssjefen.

Posten-sjef: 7,6 millioner

Dag Mejdell i Posten Norge og Statkraft-sjefen Christian Rynning-Tønnesen fyller opp «pallen» med nesten 7,6 millioner hver i inntekt.

I delstatlige selskaper som Statoil, Hydro og Telenor tjener konsernsjefene enda bedre. Hydros Svein Richard Brandtzæg kunne i fjor innkassere snaut 18,2 millioner, inkludert pensjonsopptjening.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

«Konkurransedyktige»

I Stortingets eierskapsmelding heter det at statens lederlønninger skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning sier det er vanskelig for staten å ha en annen lederlønnspolitikk enn private selskaper i samme bransje.

– Man rekrutterer og konkurrer om ledere i det samme markedet, og bransjen blir derfor mer utslagsgivende for lønningene enn hvem det er som eier, påpeker han.

Les også: Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid