Sterke reaksjoner på Sør-Afrikas utmelding av ICC

Sør-Afrikas president Jacob Zuma vender ryggen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Reuters / NTB scanpix
Sør-Afrikas president Jacob Zuma vender ryggen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Afrikas valg om å forlate Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skaper bekymringer både hos USA og organisasjoner for menneskerettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA, som ikke er medlem av ICC, sier det er bekymringsfullt at Sør-Afrika velger å melde seg ut. Amerikanerne anser straffedomstolen som et våpen i kampen mot den straffriheten enkelte ledere nyter godt av.

– Vi mener at ICC har bidratt til ansvarliggjøring i flere situasjoner, og vi håper andre stater deler vårt syn, sier talsmann John Kirby i USAs utenriksdepartement.

Bakgrunn: Sør-Afrika trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen

Sudans president Omar al-Bashir, som er tiltalt av ICC for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur, besøkte Sør-Afrika i fjor for å delta på et møte i Den afrikanske unionen (AU). Da unnlot myndighetene å pågripe ham.

– Det er en utbredt holdning i Sør-Afrika at ICC, som velger hvem de vil straffeforfølge, ofte går etter afrikanske ledere, sier Sør-Afrikas justisminister, Michael Masutha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på at Sør-Afrika trekker seg ut. Human Rights Watch mener beslutningen viser «en oppsiktsvekkende mangel på hensyn til rettferdighet fra et land som blir sett på som en global leder».

– Sør-Afrika svikter millioner av ofre for de mest alvorlige brudd på menneskerettigheter og undergraver det internasjonale rettssystemet, sier Amnesty International.

Les også: Burundi vil melde seg ut av Den internasjonale straffedomstolen