Regjeringen kan fire på kravene i forsvarsforhandlinger

Regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal være villige til å fire på flere av kravene i forsvarsforhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal være villige til å fire på flere av kravene i forsvarsforhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen skal være villig til å fire på flere av kravene i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Men beslutningen om å kjøpe kampfly, ubåter og overvåkingsfly står fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassekampen erfarer at regjeringspartiene har en liste med elleve eller tolv punkter de er villige til å forhandle om. Målet er å lokke opposisjonen med på en bredest mulig enighet om langtidsplanen. Flere av de mest omtalte og kontroversielle kuttene i langtidsplanen er med på lista, deriblant nedleggelsen av flystasjonene på Andøya og Kjevik, flyttingen av Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge, nedleggelsen av kystjegerkommandoen i Harstad, samt den foreslåtte nedleggelsen av Sjøheimevernet.

Bakgrunn: Sentrumspartiene har tatt timeout i forsvarsforhandlingene

Tidligere i uken ble det kjent at Venstre, KrF og Senterpartiet tok en pause fra forhandlingene etter strid om kjøpet av 52 F-35 kampfly, kjøpet av ubåter og nye overvåkingsfly. På disse punktene skal regjeringen ikke være villig til å gi seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV har allerede brutt ut av forhandlingene, mens Ap forhandler videre med Høyre og Frp. Regjeringspartiene understreker at de ikke har gitt opp håpet om å sentrumspartiene tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi ønsker å få med flest mulig partier, og det er en stor fordel for nasjonen om vi kan få bred enighet om forsvarspolitikken, sier Øyvind Halleraker i Høyre.

Les også: SV går ut av forhandlinger om forsvarsplan