Dansk Folkeparti i svindelkrise:Danske Folkepartis superstjerne Morten Messerschmidt kastet ut av ledelsen

TEPPET NED: Dansk Folkepartis stjerne Morten Messerschmidt er mistenkt for å ha svindlet med EU-midler til beste for partitreff. Her da han avla stemme til EU-parlamentsvalget 25. mai 2014. Selv fikk han flest personlige stemmer av alle, 470.000.
TEPPET NED: Dansk Folkepartis stjerne Morten Messerschmidt er mistenkt for å ha svindlet med EU-midler til beste for partitreff. Her da han avla stemme til EU-parlamentsvalget 25. mai 2014. Selv fikk han flest personlige stemmer av alle, 470.000. Foto: Bax Lindhardt / Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyreorienterte Dansk Folkeparti er i krise etter å ha misbrukt EU-penger til egne partiarrangementer. Deres EU-parlamentsstjerne Morten Messerschmidt er kastet ut av ledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innvandringsfiendtlige og EU-skeptiske Dansk Folkeparti (DF) er ute i tidenes skandale i Danmark i disse dager.

Partiets stemmemagnet Morten Messerschmidt er tatt for angivelig å ha misbrukt minst 200.000 danske kroner fra EU, til interne partimøter i strid med EU-parlamentets regler.

Messerschmidt er nå fjernet fra partiledelsen av partileder Kristian Thulesen Dahl, og har gått av som leder av DFs gruppe i EU-parlamentet, meldte Danmarks Radio onsdag.

Partiet har lovet å betale tilbake de 200.000, men flere lik kan være skjult i skapet ifølge artikler i danske medier.

470.000 personlige stemmer

Messerschmidt hadde en stor del av æren for at DF fikk hele fire representanter innvalgt i EU-parlamentet, der de blir sittende til 2019. Han trakk hele 470.000 personlige stemmer.

Politikeren var leder for DFs parlamentarikergruppe inntil nå. Men etter at skandalen danske medier er fulle av om dagen, brøt ut, er han også skutt ned der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I EU-parlamentet har DF i stedet oppnevnt Anders Vistisen som gruppeleder og ryddegutt for skandalen som har kommet på bordet.

Vistisen satt selv som kasserer i organet som delte ut EUs penger til Messerschmidt.

Han gikk til valg for å rydde opp i «all den svindel og fusk» som ble gjort med EU-midler, skriver avisa Politiken.

Frykter omdømmesvikt

Selve saken går ut på at 200.000 danske kroner av EU-penger gitt til FELD, fondet til den europeiske, EU-skeptiske partigruppa MELD (nå nedlagt), i virkeligheten bikk til å betale partiets sommermøter i 2014 og 2015.

Offisielt skulle de brukes til to EU-konferanser for MELD.

Hvem som ledet MELD? DFs stjerne Morten Messerschmidt. Og MELDs kasserer var altså ryddegutt Vistisen.

Nå skal saken være på bordet til EU-kommisjonens anti-bedragerienhet OLAF.

Blant danske EU-parlamentarikere er det bekymring for at saken kan styrke inntrykket blant folk flest om at det svindles med EU-penger, skriver Kristeligt Dagblad.