Amerikanske medier: Krise for Trump

Se video.

En nærmest samstemt amerikansk presse mener Donald Trump begikk politisk selvmord da han nektet å si om han vil godta valgresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi får se når tiden kommer. Jeg vil holde dere på pinebenken, sa Trump da ordstyrer Chris Wallace i den tredje og siste TV-duellen med Hillary Clinton natt til torsdag spurte om han vil akseptere velgernes dom 8. november.

«En generaltabbe», skriver avisa Washington Post . «Urovekkende av «Lille Trump"», mener Los Angeles Times , mens den republikanerlojale avisa New York Post mener at Trump med uttalelsen rett og slett ga avkall på valgseieren.

– Bevisst eller ikke, fyren avsluttet kampen. På TV, heter det i avisas toppnyhet torsdag morgen.

Også erkekonservative Fox News , som mener Trump gjorde sin beste figur hittil, erkjenner at han kan ha undergravd enhver mulig framgang med uttalelsen.

Les også: CNN-måling: Clinton vant debatten

– Infantilt tøv

Avisa The New York Times går enda lenger:

– Trump sank til et nytt lavmål av infantilt tøv, ute av stand til å avstå fra verbale overfall og hånlige glis. Hans glitrende repertoar inkluderte stadige repetisjoner av «galt, galt, galt» og den grandiose, kvinnehatende finalen «for en fæl kvinne», skriver avisa, som mener Clinton på slutten av debatten oppførte seg som en seirende matador dansende rundt en dødelig såret okse.

Også mange eksperter er rystet av Trumps uttalelse. Minerva-kommentatorer Jan Arild Snoen mener dette viser hvor uortodoks Trump er som kandidat.

– Det er jo ikke spesielt presidentaktig, sier Snoen, som tror hensikten med uttalelsen var å appellere til Trump-tilhengere om å stemme på valgdagen 8. november.

Les også: Clinton: – Trump er Putins «nikkedukke»

Ubegripelig

Trumps taktikk er ubegripelig, mener lektor Jørn Brøndal fra det Center for Amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

– Det er åpenlyst ufattelig provoserende, og det avslører hans egen kampanje fordi hans egne folk i forkant av debatten sa at man selvsagt aksepterer valgresultatet, sier han til Ritzau.

Både et flertall av TV-seerne og kommentatorer flest mener at Clinton, som lenge har hatt et solid forsprang på Trump på meningsmålingene, vant debatten.

– Hillary Clinton viser at hun er mest kunnskapsrik, har best oversikt og er best egnet til å være president, sier førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap Alf Tomas Tønnessen til NTB.

Les også: Håndhilste ikke før debatt

Skal mye til

Nå skal det svært mye til før Trump vinner valget, mener statsviter Vårin Alme ved AmerikanskPolitikk.no.

– Da må det komme et eller annet overraskende, et sjokk, som gjør at velgerne snur. Men det er vanskelig å se hva det skulle vært, sier hun til NTB.

– Men det er alltid en sjanse, og alt kan skje i amerikansk politikk, understreker hun.

I TV-duellen gikk de to kandidatene også i klinsj over lekkasjene av Clintons eposter til WikiLeaks og angivelig russisk hacking.

Ifølge amerikansk etterretning har Moskva trolig stått bak flere tilfeller av datainnbrudd mot Demokratene for å påvirke valget. Clinton-medarbeiderne har også beskyldt rivalen Trump for å ha samarbeidet med russerne om dette og sammenligner hackingen med Watergate-skandalen.

Men i onsdagens debatt avviste Trump både dette og kravet fra Clinton om å fordømme cyberspionasjen.

Les også: Trump: – Mosul-offensiven et forsøk på å hjelpe Clinton

– Ingen idé

– Clinton har ingen idé om det er Russland, Kina eller noen andre som står bak, insisterte han.

– Jeg kjenner ikke Putin, men dersom vi kommer godt overens, er det bra, sa Trump, som hevdet at den russiske presidenten ikke har noe respekt for Clinton.

– Vel, det er fordi han heller vil ha en marionett som USAs president, repliserte Clinton.

– Ingen marionett ... Du er marionetten, fyrte Trump tilbake

Les også:

Mener NRK mobber Donald Trump

Clinton: – Trump tror han blir stor av å snakke ned andre

Obama frykter voldsutbrudd hvis Trump taper

Personvernpolicy