Pisa-tester splitter de rødgrønne

De rødgrønne splittes i spørsmålet om norske skoler bør melde seg ut av den internasjonale testen PISA. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
De rødgrønne splittes i spørsmålet om norske skoler bør melde seg ut av den internasjonale testen PISA. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens SV og Senterpartiet vil at Pisa-testene skal fjernes fra norsk skole, sier Ap at det er uaktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag varslets Sp Anne Tingelstad Wøien at hun foreslå for Stortinget at Norge trekker seg ut av Pisa-undersøkelsen til OECD. SV støtter forslaget, skriver Klassekampen.

– Pisa-prøvene har formet den skolepolitiske debatten på en måte som har vært skadelig for norsk skole. Vi er innstilt på å stemme for å ta dem ut av norsk skole, sier SV-leder Audun Lysbakken. Også Utdanningsforbundet anbefaler å droppe Pisa-testene. Leder Steffen Handal sier til NRK at han mener 16 år med Pisa har ført til en ensretting av norsk skole.

Les også: Utdanningsforbundet vil ha PISA ut av skolen

Arbeiderpartiet står derimot i andre enden og sier at det er uaktuell politikk å melde seg ut av Pisa og andre forskningsprogrammer i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

– Pisa gir oss ikke sannheten, men kan bidra med en pekepinn om hvordan den norske skolen fungerer, sier partiets medlem i Stortingets utdanningskomité, Marianne Aasen.

Pisa-testene gjøres i regi av OECD. Målet er blant annet å kartlegge 15-åringers ferdigheter i lesing, matematikk, naturfag og problemløsing. Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år. Første gang var i 2000, og Norge har deltatt siden starten.