Brende har fått med seg 30 land på atom-resolusjon

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Johan Falnes / NTB scanpix.
Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Johan Falnes / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å følge opp atomforliket i Stortinget i mars har utenriksminister Børge Brende (H) lagt fram et eget resolusjonsforslag i FN om nedrustning. Så langt har mer enn 30 land sluttet seg til forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kommer fortsatt ikke til å slutte seg til et annet forslag om totalforbud mot atomvåpen. I stedet har regjeringen utarbeidet en resolusjon som blant annet skal sikre at internasjonale avtaler om atomnedrustning faktisk blir fulgt opp av atommaktene, opplyser Brende til VG.

– Vi jobber for en verden uten atomvåpen, men beklageligvis går trenden motsatt vei, sier Brende.

Det var etter en dragkamp i Stortinget i fjor at Norges atomvåpenlinje ble spikret. I vedtaket ba Stortinget om at regjeringen må arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen, med sikte på en «balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen»

Bård Vegar Solhjell (SV) hadde ønsket at Norge støttet resolusjonen som vil ha forbud, men vil forstå det dersom Norge ikke stemmer imot, men lar være å stemme:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper utenriksministeren nå vil arbeide med, ikke mot, Stortinget om atomvåpen. Høyre og Frp har et annet syn, men de må ha respekt for flertallet, sier Solhjell.

Les også:

Powell i lekket epost: – Israel har 200 atomvåpen

Nord-Korea: – Vi produserer plutonium igjen

Rapport: Amerikanske atomvåpen kan bli tatt av terrorister