Lysbakken mener Frp burde vært anmeldt

SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet burde vært anmeldt for brudd på markedsføringsloven på grunn av store skattekutt til de rikeste, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet har regnet ut at landets 0,1 prosent rikeste i snitt har fått 221.200 kroner i skattelette de siste tre årene. Totalt er det snakk om 4.200 personer.

Samtidig har de med en inntekt på 400.000-450.000 kroner har fått 2.800 kroner i skattekutt de siste tre årene.

– De super-rike er finansminister Siv Jensens skattevinnere. Regjeringen er ytterliggående i sin vilje til å gjøre de rikeste enda rikere, sa Lysbakken i Stortingets spørretime onsdag.

Les også: Marianne Marthinsen (Ap) sendte ut politisk boomerang om fattige

For rikfolk flest

SV-lederen mener at Frp må skrive om slagordet sitt.

– Jensen øser ut penger til de rikeste, mens vanlige folk får fint lite. Dette kommer fra et parti som har slagordet «for folk flest». Frp burde ha vært anmeldt for brudd på markedsføringsloven, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp må skrive om slagordet til «for rikfolk flest», sa Lysbakken etter debatten.

Les også: Siv Jensen: – Oljefesten er over

Avviser sammenheng

Finansministeren avviser at det meste av kuttene går til de rikeste.

– 75 prosent har gått til vanlige folk og bedrifter, mens kutt i formuesskatten utgjør 25 prosent. Det er fordi vi mener det er feil at norsk eierskap skal skattlegges høyere enn utenlandsk eierskap, sa hun.

Jensen tilbakeviser at det er en sammenheng mellom skattekutt og økte forskjeller. Utdanning, helsevesen og velferdsordninger er det viktigste for utjevning, fremholder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er skattesystemet lite egnet til omfordeling.

– Det viktigste tiltaket er å sørge for at folk er i arbeid, sier finansministeren.

Les også: Regjeringens bompengekutt kan ryke

– Villedende

Lysbakken rister på hodet over at finansministeren ikke mener skatt har en omfordelingseffekt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er villedende og burde være under en finansministers nivå. Det er åpenbart at skattesystemet har noe å si for økonomisk ulikhet, og det henger igjen sammen med forskjeller når det kommer til muligheter, makt og levekår, sier han til NTB.

Les også: Listhaug advarer mot nikab i Norge

Økte forskjeller

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen innledet spørretimen med å vise til en SSB-rapport som kom denne uken.

– SSB dokumenterer at det blir større forskjeller mellom folk og at det blir flere fattige, oppsummerte hun.

– Den rapporten er opposisjonen neppe tjent med å vise så mye til, for den strekker seg fram til 2014, altså i hovedsak under den forrige regjeringen, sier Jensen til NTB.

Les også: Regjeringspartiene slår tilbake mot Venstre

Jensen fascinerer

Lysbakken fulgte i debatten opp med å vise til at Finansdepartementet ikke kan dokumentere at regjeringens skattekutt har dynamiske effekter – enkelt forklart at pengene som ikke trekkes inn, vil gi økt verdiskaping. Jensen slo tilbake med å si at slike effekter er bevist ved tidligere skattereformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du spør om bevis. Det kommer senere, sa finansministeren.

– Det er fascinerende hvordan Jensen stadig kan si en ting her i Stortinget, mens Finansdepartementet sier noe annet når vi får brev hit, bemerket Dag Terje Andersen (Ap).

– Jeg bekjenner meg alle brev som sendes fra Finansdepartementet til Stortinget, også om beregninger av dynamiske effekter. Og når det gjelder kuttene, er det åpenbart at i et progressivt skattesystem så vil de som betaler mest i skatt også få de største kuttene, lød Jensens svar.

Les også: Frp advarer KrF mot å velge Ap