Åpner opp sykehusene for private leverandører

Private aktører vil få bedre betingelser blant annet ved leveranser av mat til sykehusene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Private aktører vil få bedre betingelser blant annet ved leveranser av mat til sykehusene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. januar gjør regjeringen det lettere for private leverandører å ta over oppgaver som matlevering, renhold og kantinedrift ved norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I og med at sykehusene har momsfritak, har det til nå vært en fordel å bruke egne ansatte til disse oppgavene. Men nå vil regjeringen refundere momskostnaden på eksterne oppdrag til sykehusene, skriver Dagens Næringsliv. Dermed slipper private aktører å betale 25 prosent i moms når de leverer disse tjenestene.

– Vi har kjempet for dette lenge. Det kan bli stor effektivisering og innsparing. Det er et milliardmarked som åpner seg, sier NHO-direktør Svein Oppegaard.

Fagforbundet, som har vel 20.000 medlemmer ved de norske helseforetakene, frykter konsekvensene av mer konkurranseutsetting.

– Lavtlønte ansatte betaler en høy pris om de kastes ut av disse tjenestene. Private som overta, r kan spare gjennom dårligere tariffavtaler og dårligere pensjon, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

Les også: 50.000 mindre i lønn etter at privat selskap tok over drift av sykehjem