Venstre og Arbeiderpartiet vil skrote Frps eldreprosjekt

Frps forslag om statlig finansiering av eldreomsorgen testes ut i seks kommuner, i en prøveordning Siv Jensen lanserte i mai 2015, til en byråkratiprislapp på en million kroner i måneden. Trine Skei Grandes parti er kritisk til pengebruken og prosjektet og mener det bør stanses. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Frps forslag om statlig finansiering av eldreomsorgen testes ut i seks kommuner, i en prøveordning Siv Jensen lanserte i mai 2015, til en byråkratiprislapp på en million kroner i måneden. Trine Skei Grandes parti er kritisk til pengebruken og prosjektet og mener det bør stanses. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Carl I. Hagens kongstanke om statens ansvar for eldreomsorgen har endt opp med et ekstremt byråkratisk prøveprosjekt, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps eldrereform:

* Fremskrittspartiet fikk i regjeringsforhandlingene gjennomslag for en prøveordning med statlig finansiering av eldreomsorgen. Ordningen skulle omfatte inntil 20 kommuner.

* 18 kommuner søkte, men flere trakk seg. Seks kommuner ble til slutt med i prøveprosjektet.

* To modeller skal prøves ut over en periode på tre år. Den ene er Frps foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Den andre modellen er mykere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes.

Kilde: NTB

Fremskrittspartiet gikk i 2013 til valg på lovfestet rett til sykehjemsplass og statlig finansiering av eldreomsorgen.

I regjeringsforhandlingene fikk partiet gjennomslag for en prøveordning med statlig finansiering, og denne ble lansert av Siv Jensen under Frps årsmøte i mai 2015. Det ble ansett som en stor seier i partiet.

Kommunene som ønsket å være med på prøveprosjektet skulle selv søke. Forsøksordningen hadde plass til 20 kommuner, men bare 18 søkte. Og flere trakk seg før ordningen ble startet. For eksempel trakk Narvik kommune seg da de skjønte at de ville få mye mindre penger å bruke på eldreomsorg om de ble med i forsøket, ifølge NTB.

Til slutt ble kun seks kommuner med i prøveordningen.

Nå viser det seg at eldreforsøket koster én million kroner i måneden, skriver NRK. Den samlede prislappen for de 6 kommunene i år og neste år er 23 millioner kroner, altså nesten 4 millioner kroner per kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Taper 40 millioner på Frps eldrereform

– Ekstremt byråkratisk

Helsepolitisk talsperson Ketil Kjenseth i Venstre mener seks kommuner er for lite til at man får nytteverdi av prosjektet. Han sier til NRK at han synes prosjektet og pengebruken er håpløs.

Kjenseth får støtte fra helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet.

– Carl I. Hagens kongstanke om statens ansvar for eldreomsorgen har endt opp med et ekstremt byråkratisk prøveprosjekt, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Kjenseth og Micaelsen synes det er på tide at regjeringen stanser forsøket.

Les også: Frps eldrereform smøres med milliontilskudd

– Vil spare inn pengene på sikt

Selv om Frp sier de vil begrense byråkratiet, forsvarer eldrepolitisk talsperson Bård Hoksrud prosjektet.

– Alle skjønner at vi ikke ønsker å bruke masse penger på byråkrati, men når man skal gjøre endringer så vil ting koste noe i starten. Jeg er overbevist om at man vil spare inn disse pengene på sikt, og det viktigste er at eldre får et godt pleie og omsorgstilbud, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carl I. Hagen som har vært en forkjemper for statlig finansiering av eldreomsorgen, har overfor Dagbladet beskrevet ordningen, slik den til slutt ble utformet, som «håpløs».

– Når byråkratene er imot det og den andre regjeringspartneren delvis er imot det, mistenker jeg at de gjør det de kan for å sabotere det, sa Hagen til avisa i februar.

Les også:

– Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

– Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

– Sykehjemspasienter med demens lider unødig