Forskere bekymret over endringer i havisen

Illustrasjonsfoto. Isformasjon i en av breene på Svalbard. Arktis er det område i verden hvor klimaendringene merkes mest og først.
Illustrasjonsfoto. Isformasjon i en av breene på Svalbard. Arktis er det område i verden hvor klimaendringene merkes mest og først. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Havisen i Arktis er yngre, tynnere og mer i bevegelse enn før, viser undersøkelser gjennomført av norske og utenlandske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De forskjellige prosessene, som smelting, tining, og isdrift, har endret seg mot det verre. Det er mindre is. Den driver fortere. Det er mer snø på den. Isen smelter fortere og det er flere råker, sier Harald Steen, leder av Senter for is, klima og økosystemer, til NRK.

Les også: Utslipp av superkraftige klimagasser skal kuttes

Fredag ble ny forskningsdata lagt fram i Tromsø, og forskerne er bekymret for hva som skjer med havisen. Noen mener isen kan være borte innen 2040, andre mener det kan ta lenger tid.

Ellen Øseth ved polarinstituttet er rådgiver for norske myndigheter i miljøspørsmål. Hun mener de nå må iverksette tiltak for å begrense klimagassutslipp selv om isen ventes å smelte i tiden som kommer uansett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært