Solberg vil ikke gi fjell til Finland

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen vil vurdere en annen passende gave til Finland i anledning jubileet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen vil vurdere en annen passende gave til Finland i anledning jubileet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke gi Finland fjellet Halti i jubileumsgave, det godtar ikke mannen bak forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dette tilfellet tar vi ikke nei som et svar. Kort og greit. For jeg er sikker på at de som har gitt statsministeren sine råd, ikke helt har skjønt hva saken går ut på, sier geolog Bjørn Geirr Harsson til NRK.

Finland feirer 100 år som selvstendig stat neste år, og i den anledning vil formannskapet i Kåfjord at Norge skal gi dem fjellet Halti i gave ved å flytte grensen mellom Norge og Finland 40 meter.

Statsminister Erna Solberg sier at på tross av mye positiv respons i offentligheten er det ikke ønskelig å gjennomføre en grenseendring som foreslått.

– Grensejusteringer mellom land reiser utfordrende juridiske problemstillinger, blant annet knyttet til den norske Grunnloven. Vi vil i stedet vurdere en annen passende gave til Finland i anledning jubileet, skriver Solberg i et brev til ordfører Svein O. Leiros i Kåfjord kommune.

Mens Harrson poengterer at grensen må flyttes mindre enn en tredel av en fotballbane, og ikke kan skjønne at det skal være så vanskelig, sier ordføreren at han er skuffet, men at han ikke har gitt opp.

– Jeg synes ideen er såpass god at jeg vil se på muligheten for å gjøre en runde til, sier Leiros.

Halti er Finlands høyeste fjell og rager 1.324 meter over havet, men selve fjelltoppen på 1.361 meter over havet ligger på norsk side.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært