Høyre vil ha tiggerforbud for å stanse forsøpling av Oslo

«Tigger som ligger på Karl Johan med mange mennesker rundt seg.» Foto datert 21. mars i år.
«Tigger som ligger på Karl Johan med mange mennesker rundt seg.» Foto datert 21. mars i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo Høyre vil ha tiggeforbud for å stanse forsøplingen av hovedstaden. – Byens innbyggere kan ikke lenger benytte friområder som før, sier leder i samferdsel- og miljøkomitéen i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget kommer som en reaksjon på Bymiljøetatens rapport om avføring og forsøpling omkring «villcamper» i hovedstaden.

– Det er ikke med lett hjerte vi fremmer forslaget, sier komitéleder Eirik Lae Solberg (H).

ABC Nyheter omtalte tirsdag en rapport fra Bymiljøetaten i Oslo, der det varsles om store problemer med sanitære forhold og forsøpling ved leire tilreisende bostedsløse setter opp i og rundt hovedstaden.

– Det at det er så mange tilreisende bostedsløse i Oslo er en alvorlig situasjon, og rapporten viser tydelig at den har blitt verre det siste året, sier leder for samferdsel- og miljøkomitéen i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg (H), til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Bymiljøetaten i rapport: Ekstremt mye søppel og avføring i Oslo

– En alvorlig situasjon

Oslo Høyre har fremsatt et forslag i bystyret om at kommunen bør innføre et forbud mot tigging.

Leder i samferdsel- og miljøkomitéen i Oslo bystyre Eirik Lae Solberg (H). Foto: Oslo kommune/Sturlason.
Leder i samferdsel- og miljøkomitéen i Oslo bystyre Eirik Lae Solberg (H). Foto: Oslo kommune/Sturlason.

– Det er behov for å gjøre mer, og løse en situasjon som er trist for alle parter, sier Solberg.

– Tigging løser ikke fattigdomsproblemet for dem som kommer hit. Vi mener et forbud vil betydelig redusere problemene vi ser i Oslo med forsøpling og villcamper, som også skaper utrygghet for byens innbyggere.

– For to år siden ga Stortinget kommunene anledning til å innføre lokale tiggerforbud. Enkelte andre steder i landet har gjort det, men det er en kjensgjerning at en meget stor andel av de bostedsløse kommer til Oslo, sier komitélederen fra Høyre.

– Et stort dilemma

– Hvorfor skal ikke en EØS-borger eller norsk borger kunne be folk om penger på gata, hvis de ellers følger loven og ter seg greit?

– Dette er et stort dilemma, og det finnes ingen enkle løsninger på problemet. Det er ikke med lett hjerte vi fremmer forslaget, og vi ser absolutt betenkeligheter ved det. Men vi har konkludert med at det er et nødvendig grep for å løse et betydelig og tiltakende problem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Faksimile fra Bymiljøetatens rapport om tilreisende bostedsløse i 2016.
Faksimile fra Bymiljøetatens rapport om tilreisende bostedsløse i 2016.

– 2,2 millioner til rydding

I rapporten anslår Bymiljøetaten at kostnadene med å rydde «villcamper», rydding og vasking av avføring i sentrum og ekstra vakthold i år vil beløpe seg til 2,2 millioner kroner; «I tillegg til dette, kostnader knyttet til rydding og beskjæring av buskfelt, iverksatte tiltak på diverse bygg, med mer for å hindre nye villcamper over flere år.»

– Mange områder i Oslo blir forsøplet og tilgriset, og byens innbyggere kan ikke lenger benytte friområder og Marka på samme måte som før på grunn av problemene dette skaper. Innbyggerne i byen må også ha mulighet til å benytte disse friområdene, sier Solberg.

Tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum. Arkivfoto fra 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum. Arkivfoto fra 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Komitélederen fra Høyre mener byrådet «har hatt en overraskende passiv holdning»:

– Både med tanke på de tilreisende som lever under uverdige forhold, men også for innbyggerne i byen som opplever forsøpling og problemer med avføring i friområder og i Marka, sier Solberg.

Bosetter seg i skogen

– I 2013 ble det innført endringer i politivedtekten i Oslo for å hindre telting på gater og plasser i byen. Vi ser nå at disse teltleirene i økende grad etableres i skogsområder.

I statusrapporten fra 16. september heter det at Bymiljøetaten «hittil i 2016 (…) har gjennomført 34 aksjoner sammen med politiet. Til sammen 272 steder er oppsøkt. [Bymiljøetatens] entreprenører har ryddet 60 villcamper så langt i år.» Ekebergskogen, skogen ved Ekebergsletta og Multeskogen ved Abildsø tennis nevnes som «særlig utfordrende områder» innenfor området med bybebyggelse. I Oslomarka er «problemene størst i Sognsvannområdet.»

– «Ikke optimalt» samarbeid med politiet

– Det er også tydelig at samarbeidet med politiet ikke fungerer godt nok. Her må byrådet ta ansvar for at samarbeidet med politiet når det gjelder rydding av teltleire fungerer bedre, sier Solberg.

«Arve» tigger på gangbroa mellom bussterminalen og Oslo S. Arkivfoto fra 2015, opprinnelig tatt i forbindelse med regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
«Arve» tigger på gangbroa mellom bussterminalen og Oslo S. Arkivfoto fra 2015, opprinnelig tatt i forbindelse med regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I statusrapporten heter det: «[Bymiljøetaten] erfarer at samarbeidet med politiet i 2016 dessverre ikke fungerer optimalt, da prioriteringen av politioppgaver varierer fra politistasjon til politistasjon og fremstår lite samordnet.»

Medlemmene av Samferdsels- og miljøkomiteen var på en befaring med Rusken i midten av september.

– Vi opplevde da selv at politiet som skulle ledsage oss plutselig måtte prioritere et annet oppdrag. Representanter for Bymiljøetaten fortalte da at det ikke var første gang at politiet dessverre brøt inngåtte avtaler på kort varsel, og at de også tidvis erfarte at det kunne være krevende å i det hele tatt få politiet med på aksjoner mot ulovlige leire, sier Solberg.

Politiets bortvisning av bostedsløse fra slike leire er hjemlet i politivedtekten for Oslo kommune og begrensninger i Allemannsretten (for skogsområdene rundt byen).

– Kan ikke løses av byrådet alene

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) uttalte seg om problemstillingen med bostedsløses leire til Nordre Aker Budstikke 14. september. Da sa han blant annet:

Rusken ryddet opp etter at politet tømte romleirer i Ekebergskogen i Oslo om morgenen torsdag 14. juli. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Rusken ryddet opp etter at politet tømte romleirer i Ekebergskogen i Oslo om morgenen torsdag 14. juli. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

«Omreisende er en del av en internasjonal utfordring, og ikke noe byrådet i Oslo kan løse alene. Dette er EØS-borgere som fritt kan komme til Norge. Gjør de noe som bryter med norsk lov er det politiets oppgave å ta affære. Vi gjør det vi kan og «villcamper» ryddes fortløpende etter hvert som det blir oppdaget.»

Uaktuelt med tiggerforbud

Byrådslederen var i dette intervjuet tydelig på at tiggerforbud ikke står på byrådets agenda:

«Det er ikke aktuelt å innføre et tiggeforbud, vi tror ikke det løser de grunnleggende problemene. (...) Hvis politiet - eller andre - mener de mangler ressurser så er det justisministeren i Høyre og Frp-regjeringen som må på banen.»

– Jeg konstaterer at byrådslederen i denne saken heller skyver ansvaret over på politiet og justisministeren enn selv å ta ansvar. For folk i Oslo tror jeg det er uinteressant hvor kommunens ansvar slutter og politiets begynner. Her må

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Raymond Johansen gå foran som byens øverste politiske leder og legge trykk på politiet slik at de prioriterer å følge opp henvendelser om bistand fra kommunen, sier Solberg til ABC Nyheter.

– Ønsker ikke at folk skal bo slik

«Det gjør selvfølgelig inntrykk å lese rapporten. Først og fremst fordi vi ikke ønsker at mennesker skal bo under sånne forhold i Oslo. Når det gjelder ulovlig aktivitet, så er det politiet som har ansvar for å håndtere dette, både forsøpling og ulovlig camping.(…)», uttalte byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg til ABC Nyheter tirsdag.

Les hele saken: MDG-Lan: Gjør selvfølgelig inntrykk

– Vi fører ikke statistikk over det, men det er personer som ikke har fast bopæl og er i Oslo i kortere perioder, som etablerer seg på denne måten. Mange av dem er tilreisende til Norge, sa sier pressevakt i Oslo politidistrikt, Roar Hansen, til ABC Nyheter tirsdag.

– Noe av utfordringen er at vi ser det blir mye søppel og uhygieniske forhold i nærheten av leirene. Derfor håndteres det også av politi.

– Det er ikke politiets oppgave å skaffe folk husly. (Følg lenken over for å lese hele intervjuet med politi om «villcampene»).

En rom-kvinne tigger på Karl Johans gate i Oslo onsdag. Arkivfoto fra 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
En rom-kvinne tigger på Karl Johans gate i Oslo onsdag. Arkivfoto fra 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært