Følg spørretimen fra Stortinget direkte:

Støre angrep Solbergs rekordhøye oljepengebruk

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk løs på regjeringens kraftige opptrapping av oljepengebruken da statsminister Erna Solberg (H) gjestet Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt budsjettforslag foreslår regjeringen å bruke 225,6 milliarder kroner fra oljefondet i 2017, 20 milliarder mer enn i år.

– Regjeringen skriver at i 2018 og årene etter vil det være rom til å fase inn 4 nye milliarder. Altså en tilnærmet bråstopp – og det mens vi vil ha et ledighetsnivå som ligger 30 prosent høyere enn da regjeringen overtok, sa Støre.

– Hvilke tanker gjør statsministeren seg om det handlingsrommet hun overlater til regjeringen etter valget 2017? ville han vite.

Honnør for «gode svar»

Solberg viste til at oljenedturens omfattende påvirkning på norsk økonomi gjør det naturlig å bruke mer penger. Hun minner om at også Ap har økt oljepengebruken i sine alternative budsjetter og også foreslått «veldig destruktive skatteøkninger for norsk næringsliv».

– Det ville vært større nedgang hvis vi ikke hadde brukt handlingsrommet vårt nå, sa Solberg.

Venstre-nestleder Terje Breivik ga statsministeren honnør for «gode svar på Aps blygselsløse fremstilling av fakta».

– Arbeiderpartiet prøver å overbevise opinionen om at de kan oppheve skadevirkningene av oljeprisfallet, sa han.

Slo hardt tilbake mot SVs kuttpåstander

SV-leder Audun Lysbakken gikk til frontalangrep på den sosiale profilen i regjeringens budsjett i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Listen over smålige og usosiale kutt er lang, sa han, og pekte på at regjeringen i 2017 vil bruke «hemningsløst mye oljepenger».

SV viser til kutt eller innstramminger i støtteordninger for barnefamilier på asylmottak, kronisk syke, uføre, funksjonshemmede og trafikkskadde.

– Har statsministeren noen beskjed, nå som listen over kutt begynner å bli klar, til fattige og syke mennesker som får det tøffere på grunn av hennes budsjett? Vil hun takke dem for det sjenerøse bidraget de gir til spleiselaget for de rikeste? spurte Lysbakken.

Solberg reagerte skarpt på SVs virkelighetsbeskrivelse og viste til at budsjettet gjør en rekke velferdsforbedringer, som bedret bostøtteordning og endringer i pleiepengeordningen.

– Det er mye mer penger som bidrar til å forbedre tiltakene for folk som har det vanskelig i Norge i dette budsjettet, enn de innstrammingene og endringene vi gjør i ordninger det vil være naturlig å endre, sa Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært