Kaldfront mellom Moskva og Paris – Putin avlyser tur

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) reiser likevel ikke til Paris etter at Frankrikes president François Hollande åpnet opp for å ikke ta imot ham på grunn av Syria-konflikten. Her er han fotografert sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul mandag. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) reiser likevel ikke til Paris etter at Frankrikes president François Hollande åpnet opp for å ikke ta imot ham på grunn av Syria-konflikten. Her er han fotografert sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul mandag. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Vladimir Putin har avlyst et lenge planlagt besøk i Paris etter at franske ledere krevde at Russland må etterforskes for krigsforbrytelser i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin skulle etter planen ha kommet til Paris 19. oktober, men nå er planene endret. Han reiser i stedet til Berlin der han skal møte både Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande. Her kommer temaet til å være Ukraina-konflikten, opplyser Russlands ambassadør til Frankrike.

Mens Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sier at Putin er klar for en tur til Paris når det kjennes «komfortabelt» for hans franske motpart François Hollande, sier Hollande at han er klar til å møte Putin «når som helst for å fremme fred». Men Hollande understreker samtidig at Russland og Frankrike har en større uoverensstemmelse når det gjelder Syria.

Les også: Gorbatsjov mener verden er i en farlig situasjon

Hollande tvilte

Putins avlysning kommer dagen etter at Hollande uttalte i et intervju at han var usikker på om han burde ta imot Putin på grunn av Russlands rolle i Syria.

– Jeg stiller fortsatt meg selv spørsmålet: Kan vi gjøre noe som kan få ham til å stanse det han er i ferd med å gjøre sammen med det syriske regimet, som er å støtte bombingen av Aleppos befolkning med sitt luftvåpen, sa Hollande.

Han føyde også til at Aleppos befolkning utsettes for krigsforbrytelser, og at de som utfører disse, må holdes ansvarlig.

Les også: Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Regjeringskilder i Paris sier at Putin avlyser besøket fordi han ikke ønsker å bruke samtalene med Hollande til kun å snakke om Syria.

Under Paris-besøket skulle Putin ha deltatt på innvielsen av en ny ortodoks kirke like ved Eiffeltårnet, i tillegg til å ha samtaler med Hollande.

Les også:

Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes - flere partier reagerer

Ap-støtte til USA-soldater plassert i Norge

Russisk veto

Russland støtter regimet til Syrias president Bashar al-Assad og bombardementet av den opprørskontrollerte delen av den syriske storbyen Aleppo.

Tirsdag ble det meldt om kraftige russiske luftangrep mot Øst-Aleppo.

I helgen la Russland ned veto mot en FN-resolusjon som gikk inn for at det burde innføres flyforbud over Aleppo for å få en slutt på krigshandlingene.

Russland anklaget forslagsstillerne, Frankrike og Spania, for hastverksarbeid og fremmet i stedet sitt eget forslag.

Les også: Russland advarer Sverige mot NATO-medlemskap

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault ba mandag Den internasjonale straffedomstolen etterforske Russland for mulige krigsforbrytelser i Syria.

Ayrault var i forrige uke i Moskva der han forsøkte å overtale sin russiske motpart Sergej Lavrov til å stanse luftangrepene mot den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

Les også: Polen reagerer på russiske atomraketter nær grensa

VIDEO: Se de voldsomme ødeleggelsene i Aleppo:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært