Store kommuner leverer best, mener Forbrukerrådet

Asker kommune kommer ut som beste kommune i Forbrukerrådets kommunetester for 2016. Testen viser at det er bedre å bo i større kommuner enn små.
Asker kommune kommer ut som beste kommune i Forbrukerrådets kommunetester for 2016. Testen viser at det er bedre å bo i større kommuner enn små. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Store kommuner leverer best på informasjon og service til innbyggerne, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom flere år har Forbrukerrådet sammenlignet norske kommuner og hva som leveres av informasjon og service til innbyggerne. Kvalitet og innhold i selve tjenesten er ikke blitt testet.

Nå har Forbrukerrådet etter beste evne slått sammen undersøkelsene og konkludert med at store kommuner leverer bedre enn små.

Asker testvinner

Blant de 25 beste kommunene er det kun to som har færre enn 10.000 innbyggere. Til gjengjeld er den ene av de to Vinje kommune i Telemark, som med sine 3.700 innbyggere havner på andreplass.

Testens vinner er Asker – for øvrig med 55.000 flere innbyggere enn Vinje.

Deretter følger Nes, Bærum, Hamar, Ringerike, Trondheim, Enebakk, Rælingen og Sarpsborg på de neste plassene.

Les også: Norske kommuner må bosette 13.000 flyktninger i 2017

Tre små på topp

Alle de 50 kommunene med svakest score – når alle årene legges sammen – har under 10.000 innbyggere.

Svakest ut kommer Moskenes, fulgt av Lødingen og Vevelstad.

Bildet er imidlertid langt fra entydig. For da Forbrukerrådet tidligere i år testet kommuner på epost, telefon og kontakt via nettsider, ble premiepallen beslaglagt av de Fedje (576 innbyggere), Stordal (1.052) og Valle (1.289).

Les også: 60 kommuner bør slås sammen med tvang

Tas på alvor

Forbrukerdirektør Randi Flesland sier at innbyggerne må kunne forvente at kommunene leverer godt på de tjenestene som rådet har testet.

– Dessverre har svært mange kommuner langt igjen før vi er fornøyd med den servicen og informasjonen de gir. Samtidig er det også noen mindre kommuner som kommer godt ut. Det viser at det er mulig å levere kvalitet, så lenge man har en kultur for å ta kontakten med innbyggerne på alvor, mener Flesland.

Les også: Gjemnes er Norges dyreste kommune å bo i

Det er altså kommunenes kontakt med innbyggerne – som for eksempel i form av servicetorg, kundeservice og nettsider – som er målt av Forbrukerrådet.

Tilbud som barnehager, skoler, helsetjenester, eldreomsorg – er ikke målt. Heller ikke andre forhold i kommunen som kan spille inn på innbyggernes trivsel er med i denne undersøkelsen.

Les også: Gjemnes-bonden John gjør arbeid for tre, men har inntekt for én

20 dårligste i Forbrukerrådets kommunetest:

Rangert fra bunnen:

* Moskenes

* Lødingen

* Vevelstad

* Nesna

* Rødøy

* Gratangen

* Karasjok

* Øksnes

* Dønna

* Lurøy

* Porsanger

* Kautokeino

* Smøla

* Røst

* Solund

* Kvalsund

* Leka

* Steigen

* Selje

* Berlevåg

(Kilde: Forbrukerrådets kommunetest )

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus